Yepyeni bir dönem hazırlığı içerisindeyiz. İki haftalık güzel ama çabucak geçen tatilimiz bitmek üzere. Kimi öğrenciler geçtiğimiz dönemin mutluluğunu yaşarken kimi öğrenciler belki de tatilini üzülerek geçirdi. Ne olursa olsun geçmiş geçmişte kaldı.

Peki önümüzdeki dönem mevcut başarımızı nasıl koruyacağız? Veya başarısız olduğumuz derslerimizi nasıl düzelteceğiz?

Öncelikle ilk günden başlayarak plan ve programınızı yapmalısınız. Okulda anlatılan her bir konuyu eve geldiğinizde tekrar etmelisiniz. Ama öyle üstünkörü değil. Bazı öğrenciler sadece okuyarak anlarlar, bazı öğrencilerin ise yazması gerekir.

Bazı öğrenciler şekiller ve çizimler yaparak öğrenir. Bazı öğrenciler sadece izleyerek. Kimi öğrenciler ise bunların hepsini harmanlayarak öğrenir. Siz kendinizi veya çocuğunuzu bu anlamda hangi tür öğrenmeye sahip olduğunu keşfetmişsinizdir zaten. Henüz böyle bir keşfe çıkmamışsanız ilk işiniz bu yöntemleri tek tek denemeniz olsun.

Bir kez çok fazla uğraşırsınız ama sonrasında rahat edersiniz. Size uygun olan yöntemi bulduktan sonra "ben çalıştım" diyorsanız; bir kez de karşınızda birisi varmışçasına anlatabiliyorsanız o konuya hakim olmuşsunuzdur demektir.

Peki sonra? Günlük tekrarlarınızı yaptıktan sonra gördüğünüz konularla ilgili soru çözmenizi tavsiye ederim. Bu soruları kaynak kitaplardan bulabileceğiniz gibi, internetten de faydalanabilirsiniz. Soruları çözdükten sonra inanın bana daha ikinci gün okuldan daha büyük keyif almaya başlayacaksınız. Çünkü konulara hakim olmaya başlayacaksınız.

Derslere katılımda bulunmaya başlayacaksınız. Bir şeyler yapabiliyor olmanın mutluluğunu yaşayacaksınız. En son ödevlerinizi de yaptınız mı; değmeyin keyfinize...

İkinci gün okuldan eve geldiniz. Yukarıda anlattığım her şeyi evet her şeyi tekrar yapmanız gerekiyor. Meraklanmayın ilk başlarda sizi zorlayan bu sürecin sadece yirmi bir günü var. Yirmi bir gün sonra hem vücudunuz hem de ruhunuz bu çalışmaya alışacak ve siz ister istemez kendinizi dersin başında bulacaksınız.

Unutmamanız gereken bir şey var; hafta sonları. Hafta sonları hafta içi tekrar ettiğiniz, minik notlar aldığınız konuları tekrar gözden geçirmekte fayda var. Böylece bilinçaltınıza o konuları kodlamış olacaksınız.

Gelelim sınav zamanlarına. Her gün çalışmanın faydalarını işte tam da bu zamanlarda göreceksiniz. Günlük çalışmayan arkadaşlarınız son gün oturup hem konuları anlamaya çalışacak hem soru çözecek hem ezber yapacak. İşleri çok zor.

Siz mi? Önceden not aldığınız defter veya kağıtları çıkaracaksınız minik bir tekrar yeterli olacak. Çünkü zaten her gün ve her hafta sonu tekrar etmiştiniz. Sonra mı? Gelsin yüzler yıldızlar... İşte bu kadar basit...

Peki minik öğrencilerim ne yapacak? İşte tam da burada anne babanın rolü çok büyük. Yukarıda yazdıklarımı miniklerim okuyamayacakları ya da anlamlandıramayacakları için siz değerli anne babalar uygulama olarak evlatlarınıza yol gösteren olacaksınız.

Hem kendi çalışma yöntemlerini keşfedebilmek hem plan yapabilmek hem de tüm bunları uygulamaları açısından onlara yardımcı olacaksınız. Böylece ikinci dönemi en güzel şekilde bitireceğiz inşallah.

Sevgiyle kalın...