Yüce Rabbimize sonsuz hamdu senalar, O'nun kutlu Nebisine Cenabı Hakk'ın verdiği nimetler ve faziletler adedince salat u selam olsun

Sıcak geçen yaz günlerinde terliyor, bunalıyoruz. Bahçelerde çapa yapan, bu sıcaklarda çalışmak zorunda kalan bütün kardeşlerime kolaylık diliyorum.

Terleyen vücudumuzu temizlemek için bedenimiz akan suyun altına bırakıyoruz. Öyle ya hem serinlemek hem temizlenmek gerekir.

Ademoğlu temizliği sadece bedende ve kıyafette arıyor halbuki hakiki temizlik kalpte ve ruhta oluyor bunu unutuyor.

TEMİZLİĞİN HAKİKATİ NEDİR

Tenimize değen her türlü pislikten suyla temizlenme gayretindeyiz. Bu temizlik sadece suyla olmaz.

İnsan, boğazından geçen lokmanın da temiz olmasına özen göstermelidir. Temiz rızıkla satın alınmış olan kıyafetler temizdir.

Bedenimizin liyakatini sadece iç organların, tenimizin, saçımızın- sakalımızın temiz ve bakımlı olmasıyla değerlendiremeyiz.

Bedenimizin mana yönü midemize giren gıdanın hem helal hem de temiz olmasıyla ilgilidir.

Tenimizin liyakati onu temiz ve helal kazanılan parayla giydirmektir. İsrafa kaçmadan alınan kıyafetlerin temizliğini göz ardı etmemeliyiz.

Simamızın liyakati onu secdeden mahrum bırakmamaktır.

Ruhumuz ten kafesine hapsolmuştur. Kafesi temiz tutmak ruhumuza iyi gelir. Ruh ve ten (beden) etle tırnak gibidir. Ruhumuzun gıdası zikir, ibadet, tefekkürdür. Bedenimizin gıdası temiz ve düzenli olmaktır.

Ruh ve bedeni etle tırnak misali birbirinden ayırmadan temiz ve düzenli hale getirmeliyiz. Mesela ruh, kibir ve isyan gibi kötü hasletlerle kirleniyor.

Bedenimiz maddi kir ile pisleniyor. Yediğin gıdanın hem temiz olması sağlığın için önemli, hem bu gıdanın temiz yani helal olması önemli. İşte sana ruh ve beden ilişkisi.

Kalbi karanlıklarla, zulümle dolu insanın ruhu pistir. Teninin bakımını düzenli yapması onu güzel insan yapmaz.

EDEBE RİAYET LİYAKATİ GETİRİR

Bu bedenimiz Yüce Rabbimizin bize emanetidir. Biz onu kendimizin zannettiğimizden nefsimize hoş geldiği gibi kullanıyoruz. Hangi iş olursa olsun edebiyle davranıldığında o iş hususunda size liyakat verilir.

Bedenimize gösterdiğimiz edep bizi liyakat sahibi yapacaktır. Zira o beden Rabbimize aittir. Rabbimiz temizdir ve temiz olanları sever.

Temizliğin asıl mahiyetini yukarıda beyan ettik. O halde insan kıyafetinin son model oluşuna, tarz oluşuna değil, temiz olmasına gayret göstermelidir. Temizliğin asıl mahiyetini yukarıda beyan ettik.

Muhabbetle kalın..