Önümüz yerel seçim. Şunun şurasında 40 küsur gün kaldı!
Belediye seçimleri deyince benim aklıma direkt kapatılan Refah partisi geliyor.

Kapılarında; "Rüşvet alan da veren de melundur" hadisi şerifinin yazıldığı belediyeleri Türkiye siyasi tarihine kazandıran bir anlayıştı Refah partisi.
Akademik anlamda incelenmesi hatta siyasal bilgiler fakültelerinde ders olarak okutulması gereken bir anlayıştır.

Maalesef Türkiye de bu konuda yapılan araştırmaların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

90'lı yılların bir efsanesiydi bu belediyecilik anlayışı.

Bugün Ak parti belediyeciliği, belediyecilik anlayışını Refah partisi belediyeciliğinden almıştır. Zaten çoğu Refah kadrosu Ak parti içindedir . Ancak 16 yıllık süreç içinde Refah partisinin belediyecilik anlayışı etkisini yavaş yavaş yitirmektedir .

Bu yazıyı kaleme almamın nedeni hem seçim öncesi seçmen kriterleri ve yönetici misyonu ile vizyonu acısından bu belediyecilik anlayışını incelemektir.

Peki nedir Refah belediyeciliği ?

1980 lerin sonu 1990 lar başında Türkiye de belediyeler "3 Ç" ile anılmaya başladı...3 Ç yani Çöp Çukur ve Çamur !

Bu üç olgu kentlerimizin o dönemki durumları ile özdeşleştirilmişti..
Refah partisi yerel yönetimlerdeki hamlesini böyle bir kriz üzerine yaptı.
Bu hamlenin etkisini dair örneği mukim olduğum şehrim Kocaeli den vereyim.

1989 yerel seçimleri. 3 Ç olayının zirveye çıktığı yerel yönetimlerin imkansızlıklarla boğuştuğu bir dönem olduğunu ben yaşım gereği bilmesem de o dönemin tanıkları anlatıyor . Refah partisi bugün Gölcük Belediyesi'ne bağlı olan Ulaşlı Belediyesi'ni büyük bir farkla alıyor.


Belediye başkanı Burhan Abisin Ulaşlı da uyguladığı Refah partisinin yerel yönetim modeli kısa zamanda Tüm Kocaeli'de Örnek oluyor. Her kesimden insanlar bir sonraki secimde pek çok belde de Refah Partisi'ne oy verirken diğer partilerden olan başka belediyeler de bu modeli uygulamaya koyuyorlar.

Bu modeli incelemeye nasip olursa bir sonraki yazımda başlayacağım ama evvela bu modelin Türkiye'deki temsilcilerinin bir kısmını yazayım.
İstanbul da Recep Tayyip Erdoğan, Gebze de Merhum Ahmet Pembegüllü, Sivas'ta Temel Karamollaoğlu, Kayseri'de Şükrü Karatepe, Ankara'da Melih Gökçek, Konya'da Halil Ürün ve Batman'da Salih Gök bu isimlerden sadece birkaçı...

Bu belediyelerin icraatlarını inşallah gelecek yazımda yazacağım..

Selam sevgi ve muhabbetle.