Bir dönemi daha bitirmek üzereyiz eğitim sektörü olarak. İyisiyle kötüsüyle, çalışanıyla çalışmayanıyla, öğrenmek isteği olanla olmayanla, iyi notlarıyla çok da iyi olamayan notlarıyla önümüzdeki hafta çocuklarımız karnelerini alacaklar.

Son yıllarda karneye gerek de kalmadan internet üzerinden çok daha önceden öğrenebiliyoruz çocuklarımızın notlarını. Öğrenmesine öğreniyoruz da sonuçları neler oluyor acaba? Özellikle karneleri aldığımızda çocuklarımıza nasıl davranıyoruz; nasıl davranmalıyız? Aslında hepimiz biliyoruz nasıl davranmamız gerektiğini. Her şey not değil her birimiz ayrı ayrı biliyoruz, biliyoruz da; yine de içimizdeki bir şey kemiriyor bizleri. "Ya kötü notlar gelen karneye hiçbir şey söylemezsem bir sonraki dönem çocuğum daha da rahat davranır ve notlarını kötüleştirir mi?" Ya da tam tersi... "Çok çok güzel karnesi gelen evladıma çok övgüler yağdırırsam şımarır mı? Ve bu şımarma ilerde başıma dert olur mu?". "Herhangi bir ödül vermeli miyim?". Öncelikle karnesi kötü olan öğrencilerimiz için birkaç nacizane tavsiyede bulunmak isterim.

İlk olarak çocuğunuzu lütfen diğer öğrencilerle kıyaslamayın. Bu durum çocuğunuzun motivasyonunu kaybetmesine yol açacak ve ömrü boyunca bu psikolojik durumu taşıyarak kendisini değil hep ailesini mutlu etmeye çalışacaktır. Başaramadığında ise daha büyük ruhsal sorunlara neden olacaktır.

İkinci olarak "ailecek" oturun ve derslerin zayıf olmasının nedenlerini araştırın. Bu konuda profesyonel yardım da alabilirsiniz. Eminim çok faydası olacaktır. Yarıyıl tatili çok kısa bir zaman ama çocuğunuzun eğlenerek öğrenebileceği bir program hazırlayarak bu tatili değerlendirebilir ve çocuğunuzun yeni yarıyıla daha hazırlıklı başlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Üçüncü olarak çocuğunuza güvendiğinizi, inandığınızı ve notun her şey olmadığını güzel bir şekilde hem konuşun hem de gösterin. Her çocuk her derste başarılı olacak diye bir şey yoktur inanın. Ama her çocuğun mutlaka başarabildiği bir alan vardır. Bunu öne çıkarmasına yardımcı olun. Ve o alanda yönlendirin ki çocuğunuza "Başarabiliyorum!" duygusu geri gelsin.

Dördüncü ve son olarak çocuğunuza sürekli derslerden ve karnesinden bahsederek, onu belki de tehdit ederek tatilini zehir etmeyin. Ailecek vakit geçirmeye özen gösterin. Ortak hobiler bulun. Ve bu hobileri eksiksiz gerçekleştirin. Çocuğunuz yeni bir döneme son derece güvenli, enerjik ve güzel bir ruh halinde başlasın. Ki başarı da gelsin.

Başarılı olan, karnesi son derece güzel olan çocuklarımız içinse lütfen ödülü maddi açıdan abartmayın. İlla başarısı için hediye alacaksanız fiyatları makul olan boyutu da çok büyük olmayan hediyeler tercih etmelisiniz. Bana sorarsanız en güzel hediye (karne iyi de olsa kötü de olsa) çocuğunuza sımsıkı sarılmanız ve başarısını takdir etmenizdir. Çocuk sizin bu samimiyetinizi hissedecek ve kendisini başarılı olduğu için mutlu hissedecektir. Ve en önemlisi sevginin notlardan daha önemli olduğunu anlayacaktır.

Unutmayın! Çocuğunuz her şeyden daha değerli...

Sevgiyle kalın...