Meşhur bir hikayedir bilirsiniz.Şöyle ki:"Patron evden hanımıyla tartışarak çıkıyor.Morali bozuk olduğundan iş yerindeki işçiye bağırıyor.İşçi patrona bağıramadığından dolayı iş çıkışında simit aldığı simitçiden hırsını alıyor.Simitçinin adama gücü yetmediğinden kediye tekme atarak deşarj olmak istiyor".Bu hikayenin sonunda şu soru sorulur."Kedinin tekme yemesinin gerçek suçlusu kimdir? Cevap:Patronun eşiyle olan tartışmasıdır.

Günlük yaşantımızda genellikle hayat düzeni patron-işçi,amir-memur v.b. şeklindedir.Dolayısıyla herhangi birinin moral bozukluğu ve can sıkıntısı ister istemez diğerlerini de etkilemektedir.

Günlük işlerimizin daha verimli ve sağlıklı yürümesi için insanlar arasında güzel bir iletişimin bulunması şarttır.Genellikle "her şey ayrıntılarda gizlidir" derler.Doğru bir sözdür bu.Yani kale duvarlarındaki büyük taşlar ne kadar önemliyse taşları tutan küçük çakıl taşları da o denli önemlidir.

İnegöl Anadolu İmam-Hatip lisesi olarak bizler de "BİRAZCIK TEBESSÜM ET" üst başlığıyla bir kampanya başlattık.Bu kampanyanın içerisinde şu konularda yer almaktadır:

-"Tebessüm Ettirecek Bir İyilik Yap"

-"Hiçbir İyilik Önemsiz Değildir"

-"Öyle bir ömür geçirin ki, düşmanlarınız bile ölümünüze ağlasınlar..."

Alemlere rahmet iki cihan serveri Efendimiz bize sadakayı çok vermemizi telkin etmektedir. "Verecek bir şeyimiz yok Ya Rasülellah" diyenlere de "İnsanlara tebessüm etmeniz de bir sadakadır" buyurmuşlardır.

Güler yüz, gülleri açmış bahçe gibidir. Seyredenlere bir güzellik verir. İnsan, güzellikler karşısında güzelleşir. Güler yüzlü olanların yanında ruhu aydınlanır.

İslam dini toplumdaki insanların motivasyonunu yükseltmek için şu temel noktalara önem vermiştir:

-SELAMLAŞMAK: İslam dininde selam vermek sünnet, selamı kabul etmek ise farzdır. Selam vermek tanışıklık, dostluk, ilgi ve güzel ahlakın gerektirdiklerindendir. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:"Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selamla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır." (Nisa,86).

Hz. Peygamber (sav), bir hadislerinde konuya şöyle değinmiştir : "Sizler, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız (yerine getirdiğiniz) zaman birbirinizi seveceğiniz bir şeye delalet edeyim mi (yol göstereyim mi?) Aranızda selamı yayınız (Selamı yayınız buyurmakla, selamlaşmayı ihmal etmeyiniz tavsiyesinde bulunmuşlardır)".

-İYİLİK VE YARDIMLAŞMA:İslam dininin en çok önem verdiği konulardan birisi de infak etmektir.İnfak demek; Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla kişinin kendi malından/parasından harcama yapması ve ihtiyaç sahiplerine her türlü yardımda bulunmasıdır.Bu yardım ,gerek akrabalardan ve gerekse diğer insanlardan yoksul ve muhtaçlara para veya maişet yardımı yapıp,onların geçimine katkıda bulunmaktır.Kur'an-ı Kerim'de infak ile ilgili bir çok ayet vardır.Bakara suresinin hemen ilk ayetlerinde şöyle buyrulur: " Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar(infak ederler)."(Bakara-3).

-TEBESSÜM: Kültürümüz tebessüm ettirecek kaynaklarla doludur.

-Nasrettin Hocamız,

-Karagöz ile Hacivat'ımız,

-Meddahlarımız,

-Erzurumlu TEYO'muz v.b. karakterler hep tebessüm etmek içindir.

Tebessüm etmek eğlenmek demek değildir.Öyle olmuş olsaydı babasını,annesini, altı çocuğunu,eşi Hz.Hatice'yi (r.a),amcaları Hz.Hamza'yı (ra) ve Ebu Talib'i amcası oğlu Hz.Cafer'i (r.a) kaybeden ve acılarını yaşayan Sevgili Peygamberimiz (sav) "TEBESSÜM SADAKADIR" buyururmuydu?