Köşelerinden çaprazlama bağlanan bir bohça içinde, dokuma türü ev eşyası ve kadınlara yönelik kumaş cinsinden ürünleri evlere götürüp satma mesleğidir.

Bohça olarak kullandıkları kumaş parçası ise çoğunlukla sofra örtüsü olarak da sattıkları kareli desenleri olan bir kumaş parçasıdır. Evlerde satış yapılan bir meslek olduğundan kadın işidir.

Belki elti-görümce, belki dünür, genellikle iki üç bohçacı kadın yola birlikte çıkarlar, satış bölgelerine yaklaştıkça birbirlerinden ayrılırlardı.

Ayaklarında naylon terlik, üstlerinde basma etek ve şalvarları ile, bazen sıcakta saatlerce dolaşırlar bazen de yakalandıkları yağmurdan sattıkları ürünler zarar görmesin diye köşe bucak kaçarak bir saçak altı ararlardı.

Müşteri kitleleri genelde merkezden uzaktaki kişiler olur, kenar mahalleler ve yakın köylere giderek satış yaparlardı.

Eğlenceli insanlardı, bir aralığa ya da köye girdiklerinde "Bohçacı geldi", "Hanımlar çarşafçı geldi" gibi sözcüklerle kadınlara kendilerini duyurmaya çalışırlar, göz ucuyla da takip ederek, hareket eden bir perde ya da açılan bir kapıdan kadınlara ulaşmak için fırsat kollarlardı.

Tanıdıkları, ya da daha önce alışveriş yapmış insanların kapılarını daha rahat çalarlar, onlara yeni mallarım geldi komşulara haber ver gibisinden yaklaşırlardı.

Bahçeli bir evin bahçesinde, ya da bir evin kapısının önünde bağdaş kurarak satış yaparlardı.

Bohçalarında; havlu ve hamam takımları, kadın kıyafetleri, masa örtüleri, kumaş peçete gibi çeyizlere konulan ürünler yer alırdı.

Yenişehir, İznik, Bozüyük, Pazarcık gibi komşu ilçelerde bohçacılık yapan kadınların sattıkları ürünleri ilçemizdeki pamuklu dokuma toptancıları Çavuşoğlu Ticaret ve Çelebi Ticaretten alıp sattıkları düşünülürse İnegöllü bohçacıla,r mal alma konusunda oldukça şanslıydılar.

Hatice Keçeli, Fatma Kaya Çimenlitepe, Fatma Hakandal, Şükran Yakışıklı, Gülizar Kınık akılda kalan bohçacılarımızdır.

Bohçacılık mesleği değişen ekonomik koşullar nedeniyle hayatımızdan çıkıp gitti.

Bohçacı kılığında dolaşıp suç işleyen insanlar da bohçacılık mesleğine oldukça zarar verdiler.