Karikatürist, 1926 yılında İnegöl'de doğdu. Annesinin ölümünden sonra 1939 yılında İstanbul'a geldi. Çocukluğu Karagümrük'te geçti, kahvecilik, berberlik, tornacı çıraklığı, garsonluk, su satıcılığı, bulaşıkçılık gibi işlerde çalıştı. Aynı zamanda kahvehanelerde müşterilerin portrelerini kara kalemle çiziyordu.

Asıl arzusu karikatür çizmekti. Bu hayalini uzun süre gerçekleştiremedi. Mahmutpaşa'da açmış olduğu hırdavat dükkanını kapatmak zorunda kalınca, çizdiği taslak karikatürleri Altan ERBULAK'a gösterdi ve onun öneri ve yardımları ile çizgilerini geliştirdi. İlk çizgileri 1957'de Dolmuş Dergisi'nde yayımlandı. Bu yıllarda Taş Karikatür Dergisinde de çizmeye başladı.

Akbaba Dergisinde uzun yıllar çizdi. Tercüman, Hürriyet, Milliyet gazetelerinde yıllarca spor karikatürleri çizdi. Bu karikatürler, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Spor Yazarları Derneğince birçok kez ödüllendirildi. 2000 yılında Karikatür Vakfı tarafından "Onur Armağanı" verildi. 1981'de Ses Dergisinin Atmaca Mizah Eki'nde çizdi. Emekli olduktan sonra meslek hayatı boyunca çizmiş olduğu karikatürlerin bir bölümünü çeşitli kitaplarda topladı. 24 Ağustos 2012 tarihinde vefat etti.

Kitap : 20 Yılın Seçme Karikatürleri (1980), Hık Mık Kemer Sık (1985), Köşk'ten Çizgilerle (2001), Konuşan Karikatürler, Nasrettin Hoca'nın Torunları (Bab-ı Ali Yokuşu'nun Yok Oluşu), Varsa Olay Çizmek Kolay, Osmanlı İmparatorluğu Karikatürleri, Alo Cep Karikatürleri (2004). Kaynakça : www.bik.gov.tr.karikatur , Raif Kaplanoğlu,Bursalı Şair, Yazar ve Ünlüler Ansiklopedisi, 1998,s.319,

SELAMİ ZAFER

Adı ilçemiz Karalar Mahallesinde bir sokakta yaşatılmaktadır. 07.11.1948 tarihi İnegöl doğumludur. İlk ve ortaöğrenimini İnegöl'de yaptı. İnegöl Ortaokulu ve İnegöl Erkek Sanat Okulu mezunudur. Yükseköğrenimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesinde yaptı, 1976 yılı mezunudur. Bir süre İstanbul'da çalışmış sonrası ilçemizde mimarlık ve müteahhitlik yapmıştır. Atatürk Bulvarı'nda başta olmak üzere ilçemizde birçok mimari eser kazandırmıştır. 26.08.1970 tarihinde İnegöl İlerici Gençlik Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir. 09.04.1988 tarihli kongrede SHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi seçilmiştir. İmara açılan yerlere yer sahibinin adının verilmesi geleneğine uygun olarak adı ilçemiz Akhisar Mahallesinde bir sokakta yaşatılmaktadır. 18.07.1997 tarihinde vefat etti.

Kaynakça : 10.02.2017 tarihinde oğlu Doğan Zafer ile görüşüldü.