Zatına layık şekilde Hamd-u Sena Allah'a, sınırsız Salat ve Selam Yüce Resulullah'a

24 Kasım Öğretmenler Günü olması hasebiyle vefalı öğrencilerden ve velilerinden eksik olmasınlar tebrikler aldık. Bize verdikleri en güzel hediye talebelerimizin yüzlerindeki mütebessim çehre ve samimi görüşleri oldu. Bir öğretmene verilecek en güzel hediye onların kalplerine bıraktığınız tohumun yeşerdiğini görmektir.

Peygamber Efendimiz aleyhisselam Mescidi Nebiye girdiğinde biri Kur'an okuyup Allah'a dua eden, diğeri ilim öğrenen ve öğreten iki ayrı topluluk görüyor. Her iki grubun da hayır üzere olduğunu, ama birinin diğerinden daha üstün bir iş yaptığını buyuruyor ve ilave ediyor Sevgili Peygamberimiz (sav): "Şunlar, Allah'a dua ediyorlar, O'na yöneliyorlar. Allah dilerse istediklerini onlara lütfeder. Fakat şu ikinci topluluğa gelince; onlar ilim öğreniyorlar ve bilmeyene o konuda bilgi veriyorlar. Ben de zaten bir öğretmen olarak gönderildim."

Yine başka bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır.

Ya alim (bilen ve öğreten), ya öğrenci, ya da dinleyici ol. Veya ilme sevgi besleyenlerin safında yer al. Sakın beşinci bir gruptan olma. Yoksa helak olursun."

KALP DOYUMA ULAŞMADAN AKIL DOYAMAZ

Hani bazen röportaj yaparlar ve sizce öğretmenlik bir cümleyle nedir? diye sorarlar ya, öğretmenlik ; " Muhatabının kalbinin doyurulmasıyla başlayan sonrasında aklının ve bedeninin birlikte hareket ettirilmesiyle gerçekleştirilmesi gereken meslektir."

Öğretmenlik sadece öğrenciyi bilgi ile donanımlı hale getirmek değildir. Öğretmenlik bir sahiplenme meselesidir. Derse girip çıkarak tamamlanan bir meslek değil. Vefayı önce siz gösterecek sonra vefayı beklemeyeceksiniz bile. Bir beklenti ile bu iş yapılmaz.

Öğretmenlik bir fedakarlık işidir. Öğretmenler odasında konuşulan maddi konulardaki dertlerinizin niteliğiyle ilgili değildir.

Öğretmenlik bir öncelik işidir. Kendi evladın gibi önceliğe sahip pırıl pırıl kalplere ulaşabilmedir. Toplantı ne zaman bitecek kaygısını taşımamaktır.

Öğretmenlik bir sevgi işidir. Her şeyin başı sevgiyle olduğunu idrak etmiş gönlün kazanılmasıdır. İliklerine kadar yakınlaşma derdine ortak olmadır. Derdini bilemediğin öğrencinin davranışlarındaki tutarsızlığına bakıp saygısızlık yapıyor dememektir.

Öğretmenlik talebenin hayatına dokunabilmektir. İyi bir gözlemci olmayı gerekli kılar. Çıkmazlarda çaresiz kalmış talebenizle yan yana yürüyerek yarenlik etmektir. Ne hali varsa görsün zaten hak etmişti dememektir.

Bizler öğrencilik yıllarımızda kendilerine en kıymet verdiğimiz hocalarımız bizim düşüncelerimize değer veren, şevk veren, desteğini esirgemeyen hocalarımızdı. Allah kendilerinden razı olsun.

Öyle şevk vermişler ki hala öğretmenlik yapıyoruz. Muhabbetle kalın.