Hayırlısıyla bir Eğitim-Öğretim Yılının daha sonuna geldik. Dokuz aylık bir okul döneminin ve yorgunluğun ardından çocuklar ve dolayısıyla anne babalar için kritik bir süreç başlamış oldu. Anne-babalar üç aylık yaz tatilini nasıl değerlendirecekleri konusunda arayış içerisine girdiler.

Sokağı tehlike olarak gören anne-babalar uslu(!) durmalarını sağlamak amacıyla çocukları televizyon, cep telefonu, bilgisayar ve tablet pc gibi akıllı cihazlara emanet etmektedirler. Arada bir çocuğu yoklamak için baktıklarında, çocuğu televizyonun karşısında film izlerken veya bilgisayarda, tablette oyun oynarken bulan anne-babalar çocuğun bir yere ayrılmadığı ve uslu durduğunu görmenin rahatlığıyla işlerine veya televizyonlarının başına dönmektedirler. Halbuki çocuğun izlediği filmlerde veya oynadığı oyunlardaki içeriklerin çocuğun kişiliğinden ve ruhundan neler koparıp götürdüğünün, bilinçaltının şiddet ve cinsel içeriklerle dolduğunun farkında değillerdir. Gelişim çağında olan çocuğun maruz kaldığı ve ileride ciddi bedensel hastalıklara neden olacak olan radyasyon da cabası. Yapılan araştırmalar sonucunda 3 yaşından büyük çocukların ekran başında (tv, pc, cep tel, tablet) geçirmeleri gereken maksimum süre; (günlük 1,5 saati geçmemek üzere) haftalık 10 saati aşmamalıdır. 3 yaşın altındaki çocukların ise bu ekranlarla hiç muhatap olmaması gerekir. Durum bu kadar ciddi iken birçok anne (özellikle 0-5 yaş arası çocuklar için) bu ekranları ya çocuğa yemek yedirmek veya uslu durmasını sağlamak için kullanır. Bunun doğal sonucu olarak ta çocuklarımız yaa-sosyal veya e-sosyal olarak büyürler. Çocuklarımızı bu ekranlardan uzaklaştırmanın ve zamanlarını kaliteli geçirmenin yollarını sizlerle paylaşmak isterim. Tabi bunun ilk ve en önemli adımı evdeki yetişkinlerin bu konularda hassas davranmaları ve mümkün olduğu kadar televizyonu, bilgisayarı ve cep telefonlarını az kullanarak çocuklara örnek olmalarıdır. Bu adımı başardıktan sonra yaz tatilini değerlendirmeyle ilgili birkaç öneri:

  • Çocuğunuzla Tanışın. Bu öneri biraz tuhaf gelebilir ama onları tanımanın en güzel yolu onlarla birlikte keyifli zaman geçirmek ve onlarla oyun oynamaktır. Bunun için de yaz tatili iyi bir fırsattır. Birlikte oynayabileceğimiz ve gelişimlerine katkı sağlayacak akıl oyunları, zeka oyunları gibi oyunları temin ederek evde keyifli ve kaliteli zaman geçirebiliriz. Birlikte zaman geçirip onlarla oynadığımızda çocuğumuzun heyecanını, kırgınlıklarını, kızgınlıklarını, isteklerini, heveslerini, yeteneklerini, ilgilerini öğrenme şansını yakalarız. Çünkü çocuklar oyun ortamında bunları sergilerler. Hiç yapamıyorsak ta onlarla oturup bir masal okuyalım ve yarıda kesip onların bu masalı devam ettirmelerini isteyelim. Ya da resim yaptırıp resmi anlatmalarını isteyelim. Çocuklar tamamen içindekileri ortaya dökerler ve böylece gerçek çocuğumuzla tanışmış oluruz.
  • Kitap Okumaya Zaman Ayırın.Kitap okuma oranının ve kültür seviyesinin bu kadar düştüğü bir ortamda çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaları önem arz etmektedir. Araştırma sonuçlarına göre çok küçük yaşlarda kendisine kitap okunan ve okulun ilk yıllarında kitap okuyan çocukların hem kitap okumayı sevdikleri ve bunu alışkanlık haline getirdikleri hem de dil gelişimlerinin, zeka gelişimlerinin ve kendini ifade etme becerilerinin akranlarına oranla oldukça ileride olduğu ortaya çıkmıştır. Bu amaçla tatilde günlük kitap okuma programı yapılmalı ve bütün aile eş zamanlı olarak kitap okumalıdır ve mümkün ise haftada en az bir defa bir kitapçı veya kütüphane ziyaret edilerek çocuk kitap zenginliğiyle tanıştırılmalıdır.
  • Sosyal Aktivitelere Yönlendirin.Tatillerde özellikle Belediyeler, özel kurumlar veya derneklerin açmış olduğu kurslar vardır. İmkanları ölçüsünde bu kurslara katılımları sağlanmalıdır. Böylece çocuklar hem keyifli vakit geçirmiş olurlar hem de sosyal gelişimleri için çok önemli bir aktivitenin parçası olurlar.
  • Ev İşlerine Ortak Edin. Çocuklara ev içinde aktif olmalarını sağlamak için bazı görevler verin. Bu onlara hem "işe yaramışlık" duygusunu yaşatacak hem de sorumluluk almalarını sağlayacaktır.
  • Yaz Kur'an Kurslarına Yönlendirin. Çocuklar tatillerde cami ve Kur'an ile tanıştırılmalı, manevi değerler noktasında donatılmalıdır. Bu yönlendirmeyi yaparken dikkat edilecek husus; çocuklara bu eğitimleri sevdirecek, onlara sadece ne öğrenmesi gerektiğini değil, niçin öğrenmesi gerektiğini de anlatacak kursları seçmektir.

Kısacası yukarıda da belirttiğim gibi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı Dijital Dünyanın Esaretinden kurtarmanın yolu onlarla kaliteli vakit geçirmektir ki çocuklar ihmal ettiğimiz boşluktan faydalanıp teknoloji canavarlarına sığınmasın. Çocuklarımızın gönüllerindekimuradlarına ulaşması temennisiyle... İyi tatiller.