Bir çocuğun ödev hazırlama süresi hariç bağımlı olmayan bir kullanıcının haftalık bilgisayar/internet kullanım süresi ortalama 5 saat civarındadır.

Haftalık 8-10 saati aşan bilgisayar ve internet kullanımı, bilgisayar/internet bağımlılığı olarak tarif edildiğini biliyor muydunuz? Peki bu durumda neler yapabiliriz?

*Çocuğunuzun ne izlediğini, ne oyunu oynadığını, kimlerle konuştuğunu çocuk üzerinde baskı yaratmadan takip edebilmelisiniz.

Bunun en kolay yöntemi de bilgisayarı veya tableti oturduğunuz odada bulundurmaktır.

* Çocuğunuzla vakit geçirmeye calisin. Biliyorum hepinizin islerinde yoğun süreçler olabiliyor. Yorulabiliyorsunuz.

Şöyle düşünün ; sizin ne kadar dinlenmeye ihtiyacınız varsa, çocuğunuzun da size ihtiyacı var. Küçükse sizle oyun oynamaya , büyükse sohbet etmeye ihtiyacı var.

Çocuklarınıza vakit ayırın. Ayırın ki tanımadığı insanlarla konuşma derdine düşmesin.

* Evinizde net kurallar olsun. Çocuğunuz belirli ve sınırlı saatlerde bilgisayar, telefon veya tableti kullanabilsin. Arkadaşlarıyla belirli saatlerde mesajlaşabilsin.

* Bir çok velimin "ARTIK COK GEC!" dediğini duyar gibiyim. Hayır değerli okurlar. Hiç bir şey için çok geç değildir.

Bu söylenilenleri birden uygularsanız çocukta tabii ki ters tepkilerle karsılaşırsınız.

Ama aşama aşama çocuğunuzun hayatına hobiler ve sosyallik katarak bunu başarabilirsiniz !

* En önemlisi ; Çocuklarınıza koyduğunuz net kuralları LUTFEN kendiniz de uygulayın. Çünkü çocuklarımız en çok ebeveynlerini örnek alır.

* Uyguladığınız tüm yöntem ve metotlarla olumlu sonuçlar alamıyorsanız ; çocuğunuz gün geçtikçe daha da bağımlı bir hal alıyorsa mutlaka bir uzmana başvurarak psikolojik yardim alin.