ÇOCUKLARIN İNADINI KIRMAK


Merhabalar, Okulların bazıları alıştırma süreciyle yeni eğitim öğretim hayatına çoktan başladılar. Bazı öğrenciler için esas süreç önümüzdeki hafta başlayacak. Velilerimiz için yoğun masraf dolu günlerdeyiz. Her şey ateş pahası. Çocuklarınızı kırmak da istemezsiniz. Peki, bu süreci en kolay nasıl atlatırsınız?


Öncelikle alışverişe çıkmadan önce çocuğunuzla güzelce konuşmalısınız. Bütçenizin ne kadar olduğunu, önceliğinizi esas ihtiyaçlarınıza vermeniz gerektiğini kesin bir dille açıklamalısınız. Gerekirse çocuğunuzla beraber ihtiyaç listesi hazırlayabilirsiniz.

Alışverişe beraber çıkın. Alacağı defteri, boyayı, çantayı bırakın o seçsin. Alışverişinizin bu kadar kolay olmayacağının farkındayım. Sizin bütçeniz dışında herhangi bir şeyi beğenecek olabilir çocuğunuz.

Örneğin bir çanta. İşte tam da bu durumda hemen bütçenize uygun ama çocuğunuzun da beğenebileceği baksa bir çantayı ortaya koyun. Ve sorun; "Bu çanta mı bu çanta mı?" diye.

Çocuğunuz ilk önce kararsız kalacaktır. Ama sizin biraz daha tabiri caizse laf cambazlığınızla sizin seçtiğinizi almayı tercih edecektir.


Başka şeyler için de bu teknik harikadır. Örneğin AVM'de oyun alanındasınız. Tercihi çocuğunuza bırakmış gibi yapın ama kontrol sizde olsun. Bunu yapmak gayet basit. Oyun alanına girdiğiniz anda; " Şu arabaya mı binmek istersin yoksa bowlingci oynamak istersin? " gibi ikili seçenek sunun. Çocuğunuz mutlaka birini tercih edecektir.

Ödev zamanları da bu yöntem çok ise yarar. Çocuk ödev yapmak istemez. İllaki televizyon izleyeceğim diye tutturur. Siz de ödev yapmalısın diye tutturursanız vay halinize. Bu inatlaşma bütün bir yıl sürecektir. Onun yerine çocuğunuz eve geldiğinde hemen bir tercih sunarsanız.

Örneğin ; "Buğun hangi dersinin ödevine başlamak istersin? Matematik mi Türkçe ile mi başlamak istersin ?" Dediğiniz anda çocuğunuzun bilinçaltı ödeve odaklanacaktır.

Mutlaka daha fazla inatlaşan çocuklarımız olacaktır. Bu çocuklarımız içinse beraberce uygulayacağınız bir program oluşturabilirsiniz. Bu programı zevkle uygulayabilmesi için minik ödüller koyabilirsiniz. Aman dikkat ödülleri abartmayın lütfen ;) Programı uygulama surecinde de hem kararlılıkla ve sabırla hem de tatlı dillilikle çocuğunuza destek olmalısınız.


Zor bir süreç sizleri bekliyor değerli velilerim. Ve tabii ki değerli öğretmenlerim. Unutmamalısınız ki çocuğunuzun eğitimi sadece okulda olmuyor. Gerçek bir eğitim anne_baba / öğretmen / çocuk üçlüsünden geçiyor. Bu üçlü ne kadar çok birbirine destek olursa başarı o kadar hızlı ve çok olur.


Yeni eğitim öğretim yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum.
Sevgilerle...

ÖZGE OKÇU


EĞİTİM & ÖĞRENCİ KOÇU