Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) düzenlediği Davos Zirvesi, 22-25 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti. "Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek" ana temasıyla düzenlenen zirvede, 350'den fazla oturum gerçekleştirildi. Davos Zirvesi'ne 110 ülkeden 3 binden fazla iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi kısacası Dünya yönetimine etki eden liderler katılım gösterdi. Ekonomiyi takip edenler yakından bilirler Davos toplantıları ekonomik ve sosyolojik olarak gelecek vizyonu taşımakla birlikte şirketlerin ve ülkelerin genel konumlanma stratejilerini de ele aldıkları yerdir.

Davos Zirvesi'nde Çin'in Tek Kuşak Tek Yol stratejisinden medya özgürlüğüne, çok kutuplu dünyada barış ve uzlaşmadan geleceğin stratejik altyapısına değişen konular ele alındı. Etkinlikte 350 oturum arasında dijital dünyayı da ilgilendiren 25 toplantı yer alıyor. Yaklaşık tüm oturumların %10'unu dijital ekonomi başlığıyla olduğunu yorumlarsak önümüzdeki yıllarda geleneksel ticaretin ne kadar hızlı değişeceğini görebiliriz. Toplantı başlıkları genel olarak Küreselleşme 4.0, Dijital ekonomi, gelişmekte olan piyasaların dijitalleştirilmesi, iklim değişikliği, dönüşüm ekonomisi , toplum içinde teknoloji ve bilimin geleceği gibi konulardan oluşuyor. Ayrıca yapay zeka ve elektronik atık krizi gibi konular da Davos'ta değerlendirilecek başlıklardan bazıları.

Bu toplantılarda küresel şirket yöneticilerinin gelecek ile ilgili birkaç fikrini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sizden daha akıllı insanları işe almak akıllıca

AlibabaGroup Holding'in CEO'su JackMa'nın şirketlerin küresel vizyonda başarıya ulaşmaları için tepe yöneticilerin insan kaynağına bakış açısının nasıl olması gerektiğine dair görüşü diyebilirizBirinci kural: insanların sizden daha iyi olmalarına yardımcı olun" , "İnsanları işe aldığımda, benden daha akıllı olan insanları işe alıyorum. Dört, beş yıl sonra patronum olabilir. Hoşlandığım, olumlu olan ve asla pes etmeyen insanları seviyorum."En iyi insanlar iyimser ve şikayetçi değil diyor. İşletmelerin başarıları için gelişime açık kişilerden oluşan ekipler her zaman başarılı işlere imza atacaklardır.

Yeni yakalı işçiler gelecek

IBM CEO'su GinniRometty, otomasyonun hızlanmaya devam etmesi ve yetenek güvensizlik korkularının gerçek olduğunu söylüyor."Bir beceri krizinden bahsettiğimizde işlerin% 100'ünün değişeceğine gerçekten inanıyorum" diyor.Ancak krizin üstesinden gelmek imkansız olmadığını savunuyor.Rometty yeni bir eğitim ve kariyer modelinin gelişiminin gerekli olduğunu yeni yaka, mavi yaka veya beyaz yaka değil,becerilerin geliştirilmesine yatırım yapmak ve değişen beceriler ortamına gerçek zamanlı olarak yanıt vermek gerekliliği üzerine fikirlerini dile getiriyor..Yapay zeka, nesnelerin interneti ve otomasyonu düşündüğümüzde yeni yetişen nesillerin iş gücü kaybı yaşamaması adına önemli.

Kadınları teknik rollere almak, makinelerin daha verimli öğrenmelerini sağlar

LinkedIn Kurucu Ortağı ve Ürün Başkan Yardımcısı Allen Blue, AI, makine öğrenmenin, biri telefon, bankacılık ve diğer birçok ürün ve etkinlik dikkate alındığında, tüm teknolojilerin nasıl inşa edildiğinin temelini oluşturduğunu belirtti. "İleriye giderken bu teknolojiyi doğru şekilde tasarlayıp inşa etmemiz önemlidir. Blue, teknolojinin işyerinin esnekliğini olumlu şekilde destekleyebileceğini savunuyor. Bazı teknolojiler, insanların uzaktan çalışarak hayatlarını dengelemelerini sağlar.

Gençleri ve işsizleri eğitmeye yatırım yapmak

Fransa Çalışma Bakanı MurielPénicaud, çalışanlarına kendi eğitim programlarını seçmeleri için yılda 500 Euro verilmesini içeren yeniden beceri programını açıkladı."Bugün sermayeye erişim, becerilere erişimden daha kolay" "Vatandaşlarımızın çoğu, küreselleşme ve teknolojinin kurbanı olduklarını düşünüyor. Sürüş koltuğunda olmadığınızda, değişim her zaman bir tehlikedir. Sürücü koltuğunda olmanız gerekir, geleceğinizi seçebilmelisiniz."

Aslında Davos'ta yer alan konuşmacıların değindiği konular ve toplantı başlıkları ülkemiz açısından son derece önem arz ediyor. Dünya'nın yeni ekonomik düzeninde ülkelerde önümüzdeki senelerde beklenen yavaşlama aslında uluslararası sermayenin düzenlemeye ve yeniliklere yönelik adaptasyonundan ibaret. Dolayısıyla ülkemiz ve şirketlerimiz Dünya'nın en önemli organizasyonu olan Davos gündemini takip etmeli ve buna göre strateji belirlemelidir.