Yağmurların toprak kokusunu havalandırdığı günün akşamında YediHilal Derneğinin iftarındaydık "Bizim Konak"ta. Allah kabul etsin, yapılan tüm hayr u hasenatları... Müslümanların uyanışına vesile kılsın bu rahmet iklimini. Leziz yemeklerin üzerine iki bardak keyif çayı içmiştim ve çıkıyordum ki genç yakışıklı başkanı Dr. Numan Konaklı elime bir dergi tutuşturdu.

"-Ahmet Abi bir inceleseniz" dedi. Kardeşlerin ricası gönül ikliminden olunca elimizden geleni ardımıza koymak uygun düşmezdi. Ertesi gün öğle sonrasıydı. İlkin sarıldım derginin sayfalarına satırlarına sonra da kaleme uzanıp yazayım dedim "bizim gençlerin" dergisini.

YediHilal bir gençlik hareketi olarak kendisini "var kılmaya" çalışıyor. Evet, gazetelerde uyuşturucu bataklığına saplanıp kalmış gençleri görünce bu amaçla faaliyet yapanların değeri baha biçilmez oluyor, diye düşünmeden edemiyorum.

Derginin adına "Seferber" demişler. Eee her an sefere çıkacak gençlerin yazdığı bir dergi olunca kaçınılmaz bir sonuç gibi bu isim. "İsmiyle müsemma" derler ya eskiler, aynen öyleydi okuduklarım. İsmine yakışır, ismine layık gibi manalara gelen bir tabire denk düşmüş bir içerikle dopdoluydu Seferber.

Kapağına Malcolm X'in resmini yerleştirmişler. İlk sayısında da Kudüs Fatihi Selahattin Eyyübi'yi koymuşlardı. Bize bir ipucu, bir istikamet veren isimler bunlar. Malcolm X' in çarpıcı bir cümlesiyle özetlemişler meseleyi derginin kapağında "ABD, caniler tarafından yönetilen bir ülkedir!"

Dosya konusu olarak Malik El Şahbaz'ı (Malcolm X) seçmişler. Onun nasıl biri olduğunu, hayatındaki büyük değişimleri inceleyen yazılar çok güzel olmuş. Afrikalı bir zenci olarak Amerika'da ikinci sınıf insan muamelesine tutulması, Batının kötü huylarını bir bir bedenine zerk ettikten sonra mahkum olduğu hapishanede yeniden doğuşunu, ırkçı bir İslam algılayışından ümmetçi bir İslam anlayışına varmasını ve nihayet şahadetle sonlanan bir örnek ömrünün anlatılması duygulandırdı beni.

"Seferber" bizim İnegöllü gençlerin dergisi gibi. Şairimiz Ahmet Edip Başaran'ın yanında Cihat Bayram ve Ümit Taştan gibi yüksek lisans yapan gençler de kalemlerine sarılıp katılmışlar saflara.

Çılgın ve vurucu kelimelerden kurulmuş cümleleriyle hedefe kilitlenmiş bir yazı... "Siyah Öfke: Özgürlüğün Şiiri" başlığı altında, altını çizdiğim iki cümle Ahmet Edip'ten: "Malcolm X... Irkçılığa, faşizme, kendine düşman üretmeden rahat etmeyen bütün sünepe ideolojilere karşı beyaz, bembeyaz bir çığlık..." bu birinci cümle. "Siyahların tarih bilincini öne çıkaran tavrıyla gerçek anlamda bir devrimciydi Malcolm X..." bu da ikinci cümle. Diğer cümleleri için dergiye başvurunuz.

"Hapisteyken çok kitap okuyordu. Okudukları özellikle beyazların siyahlara yaptığı haksızlıklar ve katliamlar hakkındaydı. Hacca gidip geldikten sonra Elijah Muhammed'in ırkçı dininden ayrıldığını haykırdı adeta. Zira onun dini İslam'ın tamamen zenci haklarının müdafaaya dayanan, beyazlarının tamamının ise şeytana hizmet ettiğinin salık veren ırkçı bir dindi." Bunlar da Ümit kardeşimin cümlelerinden.

O güzel sesli Cihat kardeşimiz de "Alnımızın Yazı: Hayat; iman ve cihat" başlıklı yazısında oldukça samimi bir dil ile marşlarla ve ezgilerle nasıl tanıştığını, bu vesileyle kimlerle tanış olduğunu anlatıyor. Yeni neslin gönül nağmeleri ve coşkunluğunu ifade eden ezgilerin değerini, fonksiyonunu, misyonunu idrakimize sunmuştur.

Tabii bu arada dergide çok orijinal gelen bir sayfada "Ev zencisi Obama" ile "Tarla Zencisi Malcolm X'i" ismi, varlığı, tarzı, duruşu, savunması, çabası, yaşamı, önderi, yoldaşı, lakabı, ödülü, gençliği, çekim noktası açılarından tek kelime ile karşılaştırılması yapılmıştır.

Çağımızın beğenisine sunulan şiirler; uyku yirmi dört saatte bir onarırken yaşamı nerede hata yapar insan (Cengizhan Konuş) dizeli güzel şiirlerin yanında; Alim, Sufi, Mücahit, Şair diye tanımladığı Cahit Zarifoğlu'nun ölümü üzerine İsmet Özel'in yazdığı mektup... Sefer sohbetleri, Pakistan ile ilgili Gezi Yazısı... 10 gri film bölümü de ihtiyaç duyulan bir bölümdü.

Derginin ön kapağının çevirdiğinizde ilk başlıktan itibaren sizi sarıyor, duruşunuzu ayarlıyor ve içeriye davet ediyor. İşte o başlık; "Malcolm'a Kardeşiz Amerika'ya Düşman..." Biz de...