Merak etmekteyim acaba başka devletler de bizim devletimiz kadar vatandaşına yemin ettiriyor mu? 6 yaşından mesleğe başladığı tarihe kadar her zaman önüne yemin metni gelen başka ülke vatandaşı var mı? Neden soruyorum bu soruları? 24 Kasım Öğretmenler Günü programında yeni göreve başlayan öğretmenlere Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi?nde yemin ettirildi. 6 yaşından itibaren andımızla başlayan süreçte öğretmenler bir de göreve başlarken yemin etme zorunda kaldı.

Açıkçası ben devletin her ortamda vatandaşına yemin ettirmesinin gerekçesini ona güven duymama olarak değerlendiriyorum. Neden yemin ettirirsiniz? Karşınızdaki insana sorar ve cevabı sizi tatmin etmezse yani ona güven duymadıysanız bir de yemin etmesini istersiniz. Devlet de güvenmediği vatandaşına her platformda yemin ettiriyor sanki.

İlk yeminimiz 6 yaşında başlıyor. Sabahın köründe gözlerini açamayan, sütünü içmemiş çocuklarımız, ant içerek okulun kapısından içeri girebiliyorlar. 21.yüzyılda hala ne diye var olduğunu anlayamadığım andımız ile başlıyoruz yemin etmeye ve ettirmeye. Sonra askerde çıkıyor karşımıza yemin. Yemin töreni olmadan kışladan dışarı dahi çıkamıyorsunuz. Devlet, askerini yemin ettirmeden hiçbir yere salmıyor. Yemin töreni sonrasında dağıtımlar oluyor, yemin töreni sonrasında evci izinleri çıkıyor.

Yemin sadece okulda ve askerde değil tabii. Mesela milletvekili olmak istiyorsanız yemin etmeniz gerekiyor. Hatırlayın geçtiğimiz yılki yemin krizini. Yemin etmedikleri için göreve dahi başlayamadı vekiller. Siz seçiyorsunuz, Meclis?e gönderiyorsunuz ama yemin etmeden hiçbir anlam içermiyor bu.

Daha da ilginci itfaiyede de yeminin olması. Bu haber de geçtiğimiz hafta gazetelerde yer aldı. İtfaiyeci de göreve başlamak için yemin etmek zorunda. Velhasıl polisinden askerine, öğrencisinden öğretmenine, itfaiyecisinden milletvekiline kadar her yerde bir yemin mecburiyeti var. Kendi vatandaşına güven duymayan devlet, lüzum gördüğü her yerde yemin et diyor. Bakalım devletin bu gereksiz yemin hastalığı daha ne kadar sürecek?