RAMAZAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

Ramazan süresince bu güzel ayla ilgili yazılar paylaşmaya çalıştım. Ramazan?ın da sonuna geldik. Bir daha nasib olur mu, bilmiyoruz? Seneye kim öle,kim kala.

Artık Bayram zamanı. Şimdiden Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Bayramla ilgili Hayrettin Karaman Hocaya ait güzel bir yazı paylaşıyorum.

?Ramazan bayramı (asla şeker bayramı değil), Şevval ayının birinci günüdür, bu günde oruç tutmak câiz değildir. Ramazanın 29. gününün akşamı hilâl beklenir, görüldüğü takdirde ertesi gün bayram yapılır.

Bazen ay otuz gün çektiği için 29. gün hilâl görülmezse bir gün daha oruç tutulur ve ertesi gün -başta hatâ yapılmamış ise- mutlaka hilâl görülecek ve bayram yapılacaktır. Günümüzde bu iş ilgili kurumlarca yapılmakta ve günler ilân edilmektedir.?


?Ramazan bayramı gecesi ve sabahı ilâhî rahmetin her tarafı doldurup taşırdığı müstesna zamanlardır. Bayram namazına giderken bulunabilirse birkaç hurma yemek, câmîye giderken başlayıp hutbeye kadar zaman zaman tekbir getirmek sünnettir. ?

BAYRAM GÜNÜ YAPILACAKLAR

Hayrettin Karaman Hocamızın yazısı şöyle devam ediyor:

?Peygamber Efendimiz zamanında; Bayram namazına erkekler gibi kadınlar ve çocuklar da giderler. Hattâ âdet gören kadınların bile namaza katılmaksızın namazgâhın kenarında durmaları ve duaya, feyiz ve berekete katılmaları tavsiye edilmiştir.

?Bayram günleri tebrik, ziyaretleşme ve nezih bir şekilde sevinme günleridir. Sırf insanlardan, ziyaretleşme külfetinden kaçmak için bayramda şuraya buraya tatile gitmek en azından bayrama saygısızlıktır, bencilliktir. Rahatı sünnete tercih etme kabalığıdır. ?


?Bayram günlerinde ziyaretleşmeler yapılmalı, özellikle çocuklara hediyeler verilerek sevinmeleri sağlanmalı, yoksulların yüzleri güldürülmelidir. Keşke mümkün olsa da ziyarete gidilen yere tatlı vb. şeyler götürme âdeti kaldırılsa; çünkü hem israfa sebep olmakta hem de bazı bütçeler için külfet, dolayısıyla ziyaret engeli oluşturmaktadır.?

BAYRAMDA TATLIYI FAZLA KAÇIRMAYIN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının bayramda aniden değişmesiyle birlikte sağlık sorunları yaşanabileceği uyarısında bulunmuş.


Uzmanımız demiş ki: ?Bayramda birden bire yemek yeme, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıların aşırı tüketimi, mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açar? Bol bol su için

?
Uzman Ayalp, bayramda ikram edilen her şeyi bitirmek yerine, tadına bakmanın çok daha doğru bir yaklaşım olacağını bildirdi. Toplum olarak en kötü alışkanlıklardan biri olan ısrarcı tutumun bir kenara bırakılması gerektiğinin altını çizen Ayalp, Özenle hazırlanıp misafirlere ikram edilen yiyecekler yenilmediğinde ya da bitirilmediğinde, bitirilmesi yönünde ısrar edilmemeli, hatta sağlık sorunu olduğu bilinenlere meyve, bitki çayları gibi daha sağlıklı seçimler sunulmalı. önerisinde bulundu.

Ayalp, şöyle devam etti: ?Bayram sabahı mutlaka güzel bir sabah kahvaltısı yapılmalı ve kahvaltıda kolesterol ve tuz oranı yüksek besinler yerine, daha sağlıklı olan yağsız peynir, zeytin, bal, yumurta, esmer ekmek, yarım yağlı süt, şekersiz yeşil çay ya da bitki çayları tercih edilmeli.

RAMAZAN DİPLOMASINI ALDIĞIMIZ GÜN:BAYRAM

Prof.Dr.Ali Akpınar Hocamızın bayramla ilgili yazısı da şöyle: ?Bayram neşe ve sürur günü demektir. Biz Müslümanların dinî bayramlarını haftalık bayram olarak Cuma günü, yıllık olarak Ramazan ve Kurban günleri olarak sıralayabiliriz.

Bunlar, dünyadaki dinî bayramlarımızdır. Bir de ahrette cennete girdiğimiz anda yapacağımız bayram vardır ki asıl kalıcı bayram o bayramdır.

Ramazan ayı, bir okul, müminler de o okulun kayıtlı talebeleridir Ve nihayet okulun son günlerindeyiz. Bayram ile birlikte diplomalarımızı alacağız. Eskiler, diploma için şehâdetnâme tabirini kullanırlardı. Tıpkı okul öğrencileri gibi Ramazan diploması ile biz de bir Ramazan boyu, yapıp ettiklerimizin ve bu ayda kazandıklarımızın göstergesi olan manevî diplomalarımızı almış olacağız.

Peygamberimiz Efendimiz böyle buyuruyor: Ramazan Bayramı günü melekler yollara durur ve şöyle seslenirler: Ey Müslümanlar Sizlere bol bol hayırlar ve sevaplar ikram eden Rabbinize koşun. Sizler geceleri kaim olmakla emr olundunuz, teravihlerle bu emri yerine getirdiniz. Gündüzleri oruçla emr olundunuz, oruç tutarak bunu da yerine getirdiniz. Rabbinize itaat ettiniz, şimdi mükâfatlarınızı alınız. (Münzirî, et-Terğîb ve?t-Terhîb, II, 276 )

BİR AYET-İ KERİME

Şüphesiz Allaha karşı gelmekten sakınanlar; Rablerinin, kendilerine verdiği şeylerle zevk ve mutluluk duyarak cennetlerde ve nimetler içinde bulunurlar. Rableri onları cehennem azabından korumuştur. (Tur 17-18)

BİR HADİS-İ ŞERİF

Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe redd olmaz. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi. (H.Ş)

GÜNÜN SÖZÜ

Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Müminin gerçek bayramı, Rabbine kavuştuğu gündür.

TARİHTE BUGÜN

Bugün Arefe günü. Yarın Ramazan Bayramı. Şimdiden bayramınız mübarek olsun