Rahip Brunson'ın davasını piyasalar fiyatlamıştı. Dolayısıyla dava sonrasında hafta sonu olmasının da etkisiyle hareket yaşanmadı. Geçtiğimiz hafta başında dolar üzerinde başlayan iniş 5.50 TL rakamlarına kadar geriledi ve 5.64 ile piyasayı kapattı. Piyasada daha aşağıya doğru bir beklenti olsa da bunun olması için sadece iç piyasa verileri ve gelişmeleri yeterli değil. Son dönemde Amerika Başkanı Trump'ın FED faiz artırımı eleştirileri uluslararası anlamda dolar üzerindeki etkilerden bir tanesi. Haliyle güvenilirliği sarsıyor.

Aynı zamanda ticaret savaşlarında ülkelerin aldıkları pozisyonlar önemli bir etken.Bunun neticesi olarak Çin, Türkiye, Kanada, Suudi Arabistan gibi ülkelerin Amerikan tahvillerini satmasını görebiliriz. Bu gibi gelişmeler uluslararası anlamda doların diğer paralar karşısındaki konumlanmasını etkiliyor.

İç piyasa tarafında TL değerlenme eğilimindeydi. Devlet tahvili ihracında gelen 3 kat talep bunun göstergesidir diyebiliriz. % 60'ı ABD'li yatırımcılardan oluşan tahvil ihracında toplamda 250'den fazla yatırımcının talep gösterildiği açıklandı.. Tahvil ihracı için Deutsche Bank, GoldmanSachs ve SocieteGenerale'eyetki verilmiş .

Rakamsal olarak 2 milyar dolar olarak gerçekleşentahvilin yüzde 60'ı ABD, yüzde 23'ü İngiltere, yüzde 11'i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 5'i Türkiye, ve yüzde 1'i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır. Bahsettiğim bu gibi gelişmeler dolar hareketinin genel seyrini etkilemektedir. Önümüzdeki süreçte özel sektör borç ödemeleri, dış ticaret rakamları, doğrudan yatırımlar gibi etkenler dolar üzerinde etkili olacak.,

Diğer taraftan firmalarımız uluslararası ticaretleri dolayısıyla gerek mal ödemeleri gerek dolar borçlanmaları dolayısıyla varlıklarını dolar cinsinden mevduat olarak tutmaktadırlar. Merkez bankası verilerine göre bu rakam 155 milyar dolar civarındadır. Burada önemli

Olan husus firmaların neden dolar tuttuğu değildir. Tabiki kendi pozisyonlarını korumak durumundadırlar. Diğer taraftan bireysel tarafta kişiler yaşanan sert develüasyon sonrası tedirgin olmuş olabilir ki son derece normaldir. Burada şirketler tarafında bir danışmanlık mekanizması devreye alınmalıdır. Finansal yönetim anlamında destek olmak ile birlikte dolar pozisyonlarını korumak için mevduat tutma eğiliminden hedge mekanizması kullanılarak hem kendi pozisyonları korunacak hem de dolar mevduatlar piyasa likiditesine katkıda bulunacaktır. Buradaki mekanizma dolar gelir yapısı, ihracat hacmi gibi etkenlere göre oluşturulabilir. Böylece önemli bir rahatlama yaratılabileceğine inanıyorum.

Önümüzdeki hafta Türkiye ve diğer ülkelerde açıklanacak verilere göre yabancı para konumlanmalarını hep birlikte izleyeceğiz. Bu noktada net piyasa tahminlerinin yanında spekülasyonların olmadığı bir piyasa istiyorum ki herkes işine gücüne baksın.