Seçimlere 1,5 ay kala partilerin listelerini, seçime ilişkin genel ve yerel tahminlerimizi paylaşalım.

Son genel seçimlerdeki oy oranlarına göre küçükten büyüğe doğru gidelim ve Saadet-BBP ittifakıyla başlayalım.

Bu ittifakı mantıklı ama yetersiz görenlerdenim. Milli ittifak adıyla çalışmalara başlayan SP-BBP ittifakının seçimde ne kadar tercih edileceğini beraberce göreceğiz.

Önce şuradan başlayalım. Bu bir Erbakan-Yazıcıoğlu ittifakı olsaydı çok farklı şeyler yazabilirdik.

13 yıllık iktidarın yorulmuşluğu, bu iktidarı neredeyse tek başına götüren ismin artık Cumhurbaşkanı olarak partinin –karar verici pozisyonu sürse de- liderliğinden ayrıldığını düşünürseniz; SP-BBP ittifakı Erbakan ve Yazıcıoğlu gibi iki güçlü liderle çok önemli sonuçlar doğurabilirdi.

Fakat hem merhum Erbakan’ın hem de merhum Yazıcıoğlu’nun ardından iki partide de güçlü liderler gelmedi.

Doğal olarak Saadet ve Büyük Birlik, bu seçimde her ne kadar ittifak yaparak en doğru adımı atmış olsalar da; natif pozisyonuna geçmeleri çok kuvvetli görünmüyor.

Oyumuz boşa gitmesin mantığı ile SP’ye gitmesi muhtemel oylar yine AK Parti’ye, BBP’ye gitmesi muhtemel oylar da MHP’ye gider diye düşünüyorum.

Eğer SP ve BBP, MHP’yi ikna etseydi; bu rüzgâr MHP için de ciddi artılar getirebilirdi.

Yani bugün SP + BBP = 2 ediyorsa; MHP’nin ortaklığında SP + BBP = 4 hatta 5 edebilirdi.

Saadet seçmeninin kafasını karıştıracak bir durum da BBP’nin cemaat ilişkisi. Yıllarca cemaatin Milli Görüş’e olan mesafesi biliniyor.

Hatta 28 Şubat sürecinde cemaatin Refah-Yol’a bakış açısı zihinlerde tazeliğini koruyor.

Son süreçte cemaati en fazla destekleyen isimler arasında yer alan Destici ismi Milli Görüş tabanında nasıl algılanır bunu da sorgulamak lazım.

Velhasıl iki parti birlikte seçime girerek en doğru adımı attılar. Ama bu adımın sonucunun söylendiği gibi 15 olması çok uçuk bir tahmin olur.

İttifakın İnegöl’de nasıl sonuç getireceğine gelirsek. Ne yazık ki muhalefet partilerin tamamı İnegöl’ü bu seçimde görmezden geldi.

İttifakta 6.sırada yer alan İsmail Özdemir’in ve 12.sırada yer bulan Bahri Urgun’un söylendiği gibi 15 oy alması durumunda dahi meclise girmeleri mümkün değil.

Son genel seçimde 15 oy alan MHP sadece 2 milletvekili çıkardı. Bunu hatırlatmak lazım.

Yazımızın sonunda -partilerin hoşuna gitse de gitmese de- tahminimize yer verelim. Ben İnegöl’de ittifakın 7, Türkiye genelinde 3,5 civarında oy alacağını düşünüyorum.

1,5 ay içinde ne olur, ne olmaz bilemeyiz. Ama bugün için tahminim bu.

Yarın HDP ile devam edelim.