Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve Allah'a şirk koşmaktan kaçınan tüm mücahid / mücahidelerin üzerine olsun.

Özelde Türkiye'de genelde ise tüm dünya Allah cc isyan içinde. Dünya Allah cc nun emirlerinden uzak Allah cc ortak koşar durumda. Bu cahiliye toplumunun adına şirk toplumu adını verebiliriz. Öyle ise şirk nedir?

Şirk (şın-rı-kef) kelimesi, ortak koşmak (ortaklık) demek, «tevhid» kelimesinin zıddıdır.Şerik ise, ortak de­mektir. Çoğulu «Şüreka»'dır. Kur'an-ı Kerim'de insanlar, tevhide, yani Allah'ı birlemeye davet edilmişler, O'na gerek zatında, gerek sıfat ve fiillerinde başkalarını şerik, yani ortak kılmaktan, yalnız Allah'a mahsus olan ibadette başkalarını O'na ortak etmekten şid­detle menedilmiştir.

İnsanın dinde şirk koşması iki çeşittir.

  1. Büyük şirk: Allah'ın ortağı olduğunu iddia etmektir.
  2. Küçük şirk: Bazı işlerde Allah'ın yanı sıra başkasının da hoşnutluğunu gözetmektir.

Ebu Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebisallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

- "Yedi helak ediciden kaçının!" Sahabiler:

- Ey Allahın Resulü! Bunlar nelerdir? diye sordular. Hz. Peygamber:

- "Allah'a ortak koşmak, sihir (büyü) yapmak, Allah'ın haram kıldığı bir nefsi haksız yere öldürmek, faiz yemek, yetim malı yemek, savaş meydanından kaçmak, evli, namuslu ve hiç bir şeyden haberi olmayan kadınlara zina isnad etmektir," buyurdu. (1)

Allah cc hayat rehberimiz Kuran'ı Kerim'inde şöyle buyuruyor. ''Allah'a ibadet edin ve O'na hiç bir şeyi ortak koşmayın. Anne-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve sağ ellerinizin malik olduklarına güzellikle davranın. Çünkü, Allah, her büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez.'' (2)

Elmalılı Hamdi Yazır Tefsirinde bu ayeti şu şekilde açıklıyor. '' Birincisi, Allah'a ibadet ve kulluk ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayıp samimiyet ile ibadet etmek. İkincisi, anneye babaya iyilikle muamele etmek. Üçüncüsü, akrabalara iyilik. Dördüncüsü, yetimlere iyilik. Beşincisi, yoksullara iyilik. Altıncısı, yakın komşuya iyilik ki evi yakın olan veya akrabadan olan komşu. Yedincisi, uzak komşuya iyilik ki ya evi uzak olan veya akrabadan olmayan komşu veya müslüman olmayan komşu. Hz. Peygamberi n bir hadisinde buyurulmuştur ki: "Komşu üç kısma ayrılır. Birisinin üç hakkı vardır; komşuluk hakkı, yakınlık hakkı ve İslamiyet hakkı. İkincisinin iki hakkı vardır; komşuluk hakkı ve İslamiyet hakkı. Üçüncüsünün bir hakkı vardır; komşuluk hakkı ki bu kit a p ehlinden ve Allah'a şirk koşan komşudur." Sekizincisi, yanındaki arkadaşa iyilik. Bu da öğrencilik, sanatkarlık, yolculuk gibi herhangi bir faydalı işte beraber bulunan arkadaş ve yoldaş demektir. Bu mana koca ve karıyı da kapsar. Dokuzuncusu, yolculuktan gelen misafire veyahut herhangi bir misafire iyilik. Onuncusu, ve elinizin altındaki köle ve cariyelere iyilik. "Allah böbürlenen ve öğünenleri sevmez." "MUHTAL" kibirlenen "FEHUR" öğünen, böbürlenen demektir ki, Allah bunları sevmez.''(3)

1-Buhari, Vasaya 23, Tıb 38, Hudud 44; Müslim, Îman 145.

2-Nisa Süresi 36. Ayet Meali

3-Hak Dini Kuran Dili 2.cild 561.sayfa