Mutasavvıf, cemiyet adamı. Ailesi Bosna kökenli olup 1933 yılı İnegöl Esenköy doğumludur. Temel din eğitimini; Enderun'da yetişmiş ve uzun yıllar Medine'de Mescidi Nebevi'de türbedarlık görevinde bulunmuş cumhuriyet döneminde de imamlık yaparak ailesinin geçimini sağlayan ve karakterinde derin izler bırakan babası Ahmet Salman'dan aldı.

Beş yaşında İnegöl'e bir yıl sonra da babasının 8 yıl görev yapacağı İnegöl Hamzabey Köyü'ne taşındılar. Hamzabey İlkokulu ve İnegöl Ortaokulu'nda eğitim aldı. Hamzabey dönemi baba'nın erkeklere, annenin kadınlara, ablanın genç kızlara Fahrettin'in de çocuklara Kur'an okuma ve temel din bilgileri öğretiminin doyasıya yaşandığı faydalı bir süreçtir.

Babasının 1950 yılında vefatı sonrası aşçı ve kahveci çıraklığı, seyyar satıcılık gibi işlerde çalıştı. Başarılı hat çalışmaları ile beraber tabelacılık, sonrası boya malzeme ticareti yaparak emekli olduğu 1988 yılına kadar çalışmayı sürdürdü.

İnegöl İlim Yayma Cemiyeti'nde başkanlık ve yöneticilik görevinde bulunduğu süre içinde İnegöl İmam Hatip Okulu'nun kuruluşuna emek verdi. Milli Nizam Partisi ve Milli Selamet Partisi İnegöl İlçe Teşkilatı Kurucu Yönetim Kurulu üyesi olup başkanlık görevinde de bulunmuştur.

Belli bir araştırma süreci sonrasında 1974 yılında Nakşibendi-Halidi Tarikatına girerek Şeyh Eyüp Sabri Kalyoncuoğlu'na intisap etti. Zaman içinde Kalyoncuoğlu'nun isteği üzerine Muhammed Şemseddin Hazretlerinin Osmanlı'ca Divanını Türkçe'ye çevirdi.

Divan "Külliyat'ı Şems" adı ile bastırıldı. 1984 yılında da Bursa ve Civarı Halifeliği görevi kendisine verildi. Birçok öğrenci yetiştirdi. Vefat ettiği 24.07.2017 tarihine kadar tasavvuf hizmeti içinde oldu.

Hakkında Kitap: HÜDAİ Hacı Fahrettin Hüdai Efendi'nin Hayat Hikayesi (2011-Mecbure İnal Vela)

Kaynakça : Mecbure İnal Vela; HÜDAİ Hacı Fahrettin Efendi'nin Hikayesi

NURİ SADIK

İnegöl Emniyet Müdürü, 1973 yılında polislik mesleğine girdi. Ülkenin muhtelif bölgelerinde görev yaptı. 1991 yılında İnegöl'e atandı.

İlçemizde görev yaparken 1995 yılında komiser yardımcısı, 2009 yılında Emniyet Müdürü oldu. 2010 yılında Bursa Trafik Şube Müdürlüğü görevine atandı. 17 Eylül 2016 tarihinde vefat etti.

Kaynakça : www.kanal16haber.com/haber/inegol-eski-emniyet-muduru-nuri-sadik-vefat-etti-29240html.