3 yıldır tam anlamıyla yapılamayan festivale sonunda kavuştuk. Geçmişte bazen öncesinde bazen de sonrasında değerlendirdiğim festivali, bu kez ortaladığımız bugün de değerlendirmek istedim.

2 farklı alanda değerlendirelim. Önce halk oyunları kısmında sonra da konserler anlamında. Halk oyunları kısmı oldukça başarılı.

Seçilen ülkeler İnegöl'de yaşayan Gürcülerin, Arnavutların, Boşnakların, Çerkeslerin irtibatlı olduğu ülkeler. Bunlara KKTC, Kazakistan ve Kırgızistan ile Başkurtistan da eklendi.

Yabancı ekipler gösteri anlamında da iyi ekipler. Festivale büyük renk kattılar. Ben bu derece başarılı ekipleri beklemiyordum açıkçası. Zira geçmiş yıllarda bazı ülkelerin vasat gösterilerini de izlediğimiz oldu.

Yerel ekiplere gelince orada bazı eleştirilerim olacak. Bazı dernekler dersine iyi çalışmamış. Daha zengin kadrolar kurulabilirdi. Bazılarının görüntüsü iyi değildi.

Kıyafetlerde festivale uygun daha canlı renkler seçilebilirdi. Önümüzdeki yıl bu konuda dernekler uyarılabilir. Tamamı için söylemiyorum tabii fakat bazı derneklerin halk oyunları ekiplerini gözden geçirmesi şart.

Ben bu satırları yazdığımda henüz İnegöl Gecesi icra edilmemişti. Hava şartları müsaade etti mi bilmiyorum. Fakat çok özel hazırlandığını biliyorum.

İnegöl düğününü anlatan programın bir kısmını eski Kültür Sarayı'nda izleme olanağımız olmuştu. Çok daha renkli ve özel bir program olacağını tahmin ediyorum.

Bu akşam halk oyunları için final var. Yarışma ile yabancı ekiplerimizi uğurlayacağız. Çok çekişmeli bir yarışmanın bizi beklediğini düşünüyorum.

Gelelim festivalin konser kısmına. Programı sunuyor olmama rağmen bu eleştirileri hem bir sanatsever hem de bir gazeteci olarak yapmak durumundayım.

Öncelikle halk oyunları kısmı ne kadar güçlüyse konser kısmı da o kadar zayıf festivalin. Geçmişte bütün festivallerde Halk Müziği ve Sanat Müziği konserleri olur; İnegöl'ün iki güzide korosu da konserlerini icra ederlerdi.

İnegöl Belediyesi bünyesinde olmadan önce de festivalde İnegöl Müzik Derneği olarak Sanat Müziği ve Halk Müziği konserleri olurdu. Bunu ben ciddi bir eksiklik olarak görüyorum.

Belediye Halk Dansları'nı nasıl gururla izliyorsak halk dansları ekipleri arasında, İnegöl Belediyesi Türk Müziği Korolarını da izlemeli, izletmeliyiz.

Konser verecek isimler de zayıf. Ben festivalin orta yaş grubu için Halk ve Sanat Müziği konserleri olurken; gençler için de pop sanatçılarının olması gerektiğine inanıyorum.

Final ne olursa olsun popüler müzik sanatçısı ile yapılmalı. Ben popüler müzikten çok hoşlanan biri değilim. Kolay kolay da dinlemem. Ama Rafet El Roman, Mustafa Ceceli konserleri İnegöl'ü salladı.

Bu derece popüler isimler olmasa da pop müzik icra edecek, gençlere hitap edecek biriyle final olabilirdi. Mustafa Keser, Rüstem Avcı Anfi'de ilçe halkıyla buluşabilirdi. Önümüzdeki yıl için bunları şimdiden dile getirmiş olalım.

Festival Pazar gününe kadar devam edecek. Coşkusuyla, halk oyunları gösterileri ile güzel şekilde geçiyor. Emeği geçenlere tekrar teşekkür ederken; konser kısmı daha güçlü bir festivali önümüzdeki yıl beklediğimizi tekrar ifade edelim.