Futbol öyle bir şey ki; ya onu oynuyorsunuz, ya seyrediyorsunuz, ya taraftar oluyorsunuz, ya da onu dinlemek zorunda kalıyorsunuz.

Sadece spor , sadece bir oyun değil futbol. Bazen bir hastalık, bazen bir tutku, bazen kötü bir alışkanlık, bazen bir aşk, bazen bir günah, bazen bir sömürü aracı futbol...

Diktatör Franko'ya; "Kitleleri nasıl kontrol altında tutuyorsun?" diye bir soru sorulmuş. Cevabı şöyle: "Kitleleri yüz binlik beşiklerde uyuttum"

Şu an dünyada 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu, futbol oynuyor. Bu sayıya sen, ben, halı sahada oynayanlar, sokak aralarında oynayanlar, mahalle maçı yapan çocuklar dahil değil.

Futbol şu an dünyadaki en popüler spor ve en büyük sektör.

Peki, futbol nerede ve nasıl başladı? Tam olarak bilinmiyor. Bilindiği gibi futbolun ataları İngilizler mi? Hayır...

Futbola dair tarihi izler M.Ö 3000 yılına kadar gidiyor. Mısır'da tarihi mezarlardaki duvar resimlerinde ayakla top oynayan insan figürlerine rastlanmaktadır.

Futbolun ataları arasında Türkler de var.

Ayakla oynanılan top oyunlarının MÖ 3000'li Asya Hun Devleti'ne kadar ulaştığı tespit edilmiştir. Türklerin oynadığı bu oyuna "Tepük" denilirmiş.

Hunların oynadığı bu oyunu Çinliler görerek daha da geliştirmiş ve Cuju adlı oyunu çıkarmıştır.Cuju, futbolun atası olarak kabul edilmektedir.

Modern futbol kuralları ise ilk olarak 1863 yılında İngiltere Futbol Federasyonu tarafından ortaya konmuştur.

Modern Futbolu İngiliz sömürüsü ile birlikte dünyaya yayılmıştır. Futbolun Osmanlıya gelişi de bu yıllara denk gelmektedir.

Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği (FIFA) 21 Mayıs 1904 yılında Fransa Paris'te kurulmuştur.

İlk Dünya Kupası FIFA tarafından 1930 yılında Uruguay'da organize edilmiştir. İlk dünya kupasını ev sahibi Uruguay kazanmıştır.

Ülkemizde ilk kulüpler yabancılar ve Müslüman olmayanlar tarafından kurulmuştur. Ülkemizdeki ilk futbol maçları da yabancılar ve azınlıklar tarafından oynanmıştır.

ÜLKEMİZDEKİ FUTBOLUN TARİHİ

• 1890 yılında Türkiye'de ilk futbol oyununu İzmir'de İngilizler kendi aralarında oynamıştır.


• 1895 yılında İstanbul'da ilk futbol kulübü olan Moda F.C, İngilizler tarafından kurulmuştur.


• ilk Türk futbolcusu 1900 yılında İngiliz takımlarında top oynamaya başlayan "Bobi" takma adlı Fuat Hüsnü Kayacan'dır. O yıllarda Türklerin futbol oynaması yasaktır. Kayacan'ın kurduğu ilk Türk takımı Black Stocking (Siyah Uzun Çoraplılar), yaptığı ilk müsabakadan sonra ihbar üzerine kapatılmıştır.

• 1903 yılında Beşiktaş Jimnastik Kulübünü kurulmuştur.. Ancak futbol dalı 1911 yılında faal duruma gelmiştir.


• 1905 yılında ilk Türk Futbol kulübü Galatasaray, Ali Sami Yen tarafından Mekteb-i Sultani Galatasaray Lisesi'nde kurulmuştur.


• 1907 yılında Fenerbahçe Spor kulübü kurulmuştur.


• 1908 yılında ilk defa iki Türk kulübü karşı karşıya gelmiştir. Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçın galibi Galatasaray'dır.

Futbolun şampiyonlarını ve enlerini ayrıca burada saymayacağız.

Günümüzde futbol üzerinden ciddi bir ekonomik rant da elde edilmektedir. İddia gibi sistemlerle futbol üzerinde uluslar arası bir kumar düzeni kurulmuştur. Futbol emperyalist güçler tarafından sosyal bir afyon olarak kullanılmaktadır.

Temennimiz şudur ki; futbol sadece bir spor ve oyun olarak kalsın. Futbol taraftarlığı kardeş kavgasına dönüşmesin. Futbol tutkusu teröre ve sömürüye alet olmasın. Gençlerimiz futbol ile uyuşturulmasın. Milletimiz futbol ile uyutulmasın.


TARİHTE BUGÜN

İlk profesyonel futbol maçı yapıldı. Latrobe, Jeanette'i 12-0 yendi. (1895)

Viyana Kuşatması, başarısızlıkla sonuçlandı. (1863)

İstanbul Fatih'te İsmailağa Camisi'nin emekli imamı Bayram Ali Öztürk bıçaklanarak öldürüldü. Öztürk'ü bıçaklayan Mustafa Erdal camide bulunanlar tarafından linç edildi. (2006)

GÜNÜN SÖZÜ

"Biz futbolun sahte dünyasının içindeyiz. Ben bir babayım, bir insanım, bir çiftçiyim... Ve futbolun içinde kaldığım her gün kendimden uzaklaşıp kişiliğimi yitiriyorum."(Futbolcu JESUS ALMEYDA)

.