Zatına layık şekilde hamdusena Allah'a, sınırsız salat ve selam yüce Resulullah'a

Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 yılı için Hac kuralarını gerçekleştirdi. Yüce Rabbimiz bu sene hacca gideceklerin ziyaretlerini kabul eylesin. Makbul bir hacla memleketlerine dönmelerini ve bu ibadetlerinde kolaylıklarI nasip etsin.

MAKBUL OLAN HAC

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdular :

Resullulah'a " hangi iş daha hayırlıdır diye soruldu. " Allah'a iman etmektir" buyurdu. Hz. Peygambere (sallahu aleyhi ve sellem) "sonra hangisi faziletlidir? denildi: Allah yolunda cihaddır."cevabını verdi sonra hangisidir sorusuna "makbul olan hac'dır" buyurdu. (Buhari, İman,18)

Bu hadisle anlıyoruz ki Allah'a iman etmek en büyük hayırdır. İkinci olarak Allah yolunda cihad onun ardından ise Makbul olan hac.

İmana ermek ne güzel! İmanı muhafaza etmek ve Allah Teala'ya yakınlaşmak ne güzel!

Yüce Rabbimiz bu dünyadan bizleri iman ile göçenlerden eylesin.

İKİNCİ EN BÜYÜK HAYIR ALLAH YOLUNDA CİHAD

"Hoşunuza gitmese de düşmanla savaşmak üzerinize farz kılındı" (el-Bakara, 2/216).

Velhasılcihad, hac ibadeti gibi farzdır. Cihad uzunca bir mevzu..

Bu yazımızda cihadın çeşitleri üzerinden hareketle bazı sonuçlar çıkarmaya gayret edeceğiz inşallah

Cihadın ne anlam geldiğine bir bakalım. Cihad gayretli çalışmayı ifade ediyor, kelime anlamıyla. Kapsamı ise Allah (c.c.) tarafından kullarına verilmiş olan bedeni, mali ve zihni kuvvetleri Allah yolunda kullanmak, o yolda feda etmektir. İnsanın maddi-manevi bütün varlığını Allah yolunda ortaya koyarak Hakk`ın düşmanlarını ortadan kaldırmak için savaşması "cihad"dır.

Cihad ibadeti Cenabı Hakkın düşmanlarına karşı yapılır. En yakınımızdaki düşman ise nefsimizdir. Önce kişinin kendi nefsiyle cihadını gerçekleştirmesi elzem olandır.

Peygaber efendimiz aleyhisselam nasılki tebliğine yakınlarından başladı bu sebeple kişi önce kendini tebliğle başlamalıdır.

KÜÇÜK CİHADDAN BÜYÜK CİHADA

Resulullah Efendimiz TebükSeferindan dönüşte -ki büyük bir orduyla yola çıkılmıştı- ashabına "Küçük cihaddan büyük cihada dönüyoruz" diye buyurmuşlardı. TebükSeferi gibi bir büyük bir sefer için Efendimiz aleyhisselamküçük cihad diye bahsediyor.

Peki dönüşte yapılacak büyük cihad nedir?

Bu cihad nefisle cihaddır. Bu çıkarım yukarıda bahsettiğimiz meseleye denk düşmektedir. Yani kişi öncelikle daha zor olanının kendi nefsiyle mücadele olduğunu hatırından çıkarmamalıdır. Zira nefs, bizim Allah Teala ile aramızdaki perdedir. Nefskafir tabiatlıdır. Allah Teala'ya düşmandır. Onunla mücadele büyük cihaddır.

ŞEHİT OLABİLMEK

Ordularımız bu günlerde Afrin ve civarında büyük bir mücadele vermektedir. Rabbimiz kendilerini muzaffer eylesin. Şehitlerimize rahmetiyle muamele eylesin.

Bu hadisi şerif ışığında diyebiliriz ki eğer küçük cihadda Hakk'a yürüyenler, O'nun katında şehitlik mertebesine ulaşıyorsa büyük cihadda mücadele veren kişi de şehit hükmündedir.

Savaşlar türlü türlü..

Kimisi savaş meydanında canınla mücadele ederek, ki, kimisi nefsiyle mücadele ederek, kimisi ilim tahsili ederek, kimisi malıyla infakta bulunarak cihad eder. Bunlar cihadın çeşitleridir.

Savaşa gitmeyi arzuladığı halde gidemeyen dahi Cenabı Hakkın katında mücahid kabul edilir.

Ancak şunu unutmamak lazımdır ki cihad ibadeti sadece gözle görünenle savaş şeklinde gerçekleşmez. En yakındaki düşman kişini nefsidir. Bu görünmeyen düşmanımızdır.

İki kaşımızın ortasındaki düşmanı hedef tahtasına koymadan büyük cihaddan bahsedilemez.

Gazamız mübarek olsun.

Kurtuluşumuza vesile olsun.

Muhabbetle kalın.