Merhaba, belki pek çok kişi tanıyacaktır ancak tanımayanlar için ben; Dr. İlkay Aycan

1993 Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum, Giresun Şebinkarahisar da mecburi hizmetimi tamamlayıp 1994 yılında İnegöl 3 No.lu Sağlık Ocağına tayin oldum. 16 yıl kamu hizmeti sonrasında istifa ederek serbest olarak İşyeri Hekimliği yapmaktayım. Son iki yılda da GELENEKSEL ve TAMAMLAYICI TIP alanında eğitimleri tamamlayarak özel muayenehanemizde eşim; Dr. A. Neslihan Aycan ve kızım, Uzman Diyetisyen Ayça Alara Aycan ile birlikte sizlere Hizmet vermekteyiz.

Sağlık Bakanlığı 27 Ekim 2014 yılında Resmi Gazetede yayınladığı yönetmelik ile: insan sağlığına yönelik geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama yöntemlerini belirlemiş ve bu yöntemleri uygulayacak kişilerin eğitimi ile bu yöntemlerin uygulanacağı sağlık kuruluşlarının çalışma usul ve esaslarını düzenlemiştir.

Hemen aklınıza gelen; ' Bu yöntemler nelerdir? ' sorunuza cevap vereyim , 14 uygulama bu kapsam içine alındı. Bunlar:

Yaş Kupa terapisi ( Hacamat) ,Hirudoterapi( Sülük Terapisi ), Akupunktur, Mezoterapi ( cilt altı enjeksiyonlarla ağrı ve cilt yenileme tedavisi) , Apiterapi ( Arı zehri tedavisi) , Fitoterapi ( Bitkilerle tedavi), Hipnoz, Homeopati ( Kişiye özgü özel ilaçlarla tedavi) Kayroprakti ( kas ve iskelet sisteminde mekanik hareketlerle tedavi), Larva uygulaması ( yara tedavisi), Proloterapi( bağ dokusu ve eklem içi derin enjeksiyonlar ile tedavi), Osteopati ( kas iskelet sistemini güçlendirici hareketlerle tedavi ), OzonUygulaması, Refleksoloji, ve Müzik terapidir.

Sizlere her hafta hem bu yöntemler ile ilgili bilgiler aktaracağım hemde sağlıklı beslenme konularında bilgiler paylaşacağım. Sizlerden gelecek-konularla ilgili- sorulara da burada cevap vermeye çalışacağım.

Şimdi dilerseniz en çok merak edilen Hacamat konusuna giriş yapalım, haftaya da etki alanlarını konuşuruz .. HACAMAT sözcüğü hicame den gelir ve emme anlamındadır. Uygulanan kupanın vakum etkisi ile cilt altında biriken toksin ağır metal ve yağ hücrelerinin vücuttan atılmasını sağlar. Vücudumuz gün boyunca yediğimiz gıdalardan içtiğimiz sudan ve hatta soluduğumuz havadan toksinler ve ağır metaller alır. Bunların çok büyük bir kısmı dışkı, idrar ve terleme ile atılır, bir kısmı da lenf sistemine çekilerek yok edilmeye çalışılır. Lenf düğümlerinde yok edilemeyenler lenf sisteminin merkezinde birikir. Aynı zamanda cilt altında kılcal damarların sonlandığı noktaya kadar gidip geri dönemeyen toksinler ve doku artıkları da kalır. Tüm bunların vücuttan uzaklaştırılabilmesi için tek yöntem hacamattır.

Hacamat hicri takvime göre uygulanır. İcazete göre Pazartesi, Salı, Perşembe ve Pazar günleri uygulanır. Hicri takvimde 7-9-11 gibi tek günlerden Pazartesi Salı ve Perşembe gününe denk gelenler sünnet günüdür. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) efendimizin hacamat yaptırmanın çoğu hastalığa iyi geleceği yönünde hadis-i şerifleri olduğu için hacamat yaptırmak sünnet olarak kabul edilmiştir. Hicri ayın ilk 5 gününden sonraki günlerde uygulanan hacamatın en iyi zamanı da ayın 17.-19.-21. günlerinde yaptırmaktır. Hatta hicri ayın 17 si Salı güne denk gelirse, hacamat için 'altın gün' olarak addedilir.

Hacamat yaptırmadan 24 saat önce hayvansal gıda yememek lazımdır. Sebebi ise; hayvansal gıdaların sindirimi için gerekli süredir. Hayvansal gıdaların sindirimi ortalama 12 saat sürmektedir ve bu süre içinde kan sindirim organlarına daha fazla gitmektedir. Ağır bir yemek sonrası vücuda rehavet çökmesinin nedeni de bu dur. Kan sindirim organlarının bulunduğu karın bölgesinde yoğunlaşır, oysa ki hacamat esnasında kanın homojen olarak tüm vücuda yayılması gereklidir.

Hacamatın metafizik yönü de yadsınamaz bir gerçektir. Üzerinizdeki nazarı kaldırması nedeniyle uygulama sonrası hafiflik hissetmeniz beklediğimiz bir durumdur. Hacamat yapanın da yaptıranın da abdestli olması gereklidir. Uygulama da Ayetel-kürsi ve nazar duaları (Nas ve Felak) okunmalıdır.