Bu seneki "Kutlu Doğum Haftası"nın ana konusu 'İnsanlığı Diriltmek için GELİN BİRLİK OLALIM ,Hz.Peygamber Tevhid ve Vahded"tir. Hafta boyunca bu konular ile ilgili güzel bilgiler edineceğiz. Başta Diyanet İşleri başkanlığımıza bağlı İnegöl müftülüğümüz olmak üzere çeşitli sivil kuruluşlar bu hafta ile ilgili güzel programlar hazırlamışlardır.(Emeği geçen herkesten Allah razı olsun).

İslam dini birlik ve beraberliğe çok büyük önem vermektedir. Öyle ki Kur'an, mü'minleri kardeş ilan ediyor.

"Mü'minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah'a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin."(Hucurat-10).Yüce Rabbimiz mü'minleri kardeş ilan etmekle kalmıyor,arası bozulan kardeşlerimizin arasını düzeltmeyi de bize bir görev olarak veriyor.Önemli olduğu için bir kez daha tekrar ediyorum, kardeşlerimizin arasını bulmak bizim başta gelen en önemli görevlerimiz arasındadır.O zaman ancak Allah'ın merhametine nail olabiliriz.

İslam dini birlik ve beraberliğin gerçekleşmesinin ancak Allah'ın ipine (Kur'an'a) sımsıkı sarılmakla mümkün olabileceğini bizlere açıklıyor.

"Hep birlikte Allah'ın ipine (Kur'an'a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de o, kalplerinizi birleştirmişti. İşte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de o sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz."(Ali İmran-103)

Bunun örnekleri İslam tarihinde mevcuttur.Uzun yıllar birbirlerini öldürüp kıran o dönemin Evs ve Hazrec kabilelerini kardeş yaptı.Mekke'den hicret eden muhacirler ile Medine'deki ensarı kardeş ilan eden yine İslamdır.İki evi olan bir evini,iki tarlası olan bir tarlasını hatta iki odası olan bir odasını muhacir kardeşine bağışlamıştı. Tarihte başka bir yerde bunun benzerini bulamazsınız.

İslam dini öyle yüce bir din ki birbirinin canını almaya çalışan insanları, birbiri için canını verecek duruma getirmişti.Cahiliye de eşi olmayan bir toplumu yine tarihte eşine rastlanmayan asr-ı saadet toplumu haline getiren İslam dinidir.

Hz.Peygamberi (sav) öldürmeye gelen Ömer'i Peygamberin (sav) öldüğüne inanamayan bir Hz.Ömer (ra) haline getiren yine bu yüce dindir.Bilali Habeşi'yi, karnının üstüne konan taştan kurtarıp taşların en anlamlısıyla inşa edilen Ka'be'nin üstüne çıkartıp ezan okutan din, yine Yüce Rabbimizin indirdiği son din İslam dinidir.

Yabancı kültürünün insana bakışını İngiliz düşünür Thomas Hobes'in şu sözünden anlayabiliyoruz:"HOMO HOMİNİ LOPUS"(İnsan insanın kurdudur).Yani bu tarife göre hepimiz birbirimizi parçalamak üzere bekleyen kurtlarız.Ben ,sizin için bir kurt, siz de benim

İçin birer kurtsunuz. Oysa kendi kültürümüze (İslam'a) baktığımızda şunu görüyoruz. Sahabiler karşılaşırken birbirlerine şöyle derlerdi:

"Ey cennetimi sırtında taşıyan adam.Sen benim cenneti kazanma sebebimsin .Sen olmazsan ben Cenneti nasıl kazanırım".Birbirini kurt gören yabancı kültür ile birbirlerini 'cenneti kazanma vesilesi' sayan iki kültürün karşılaştırmasını varın siz yapın.

Öyleyse ne yapmalı?İnsan nerede düşerse orada tekrar ayağa kalkar.

Şöyle bir örnek anlatırlar.Yavru deve annesine sorar:

-"Anne boynumuz neden uzun?" Anne cevap verir

-"Yavrum çölde uzağı görüp ,düşmanı erken görmek için." Yavru deve yine sorar:

-"Anne sırtımızdaki kambur nedir?

-"Yavrum çölde susuzluk çekmeyelim diye"

-"Anne ayaklarımız neden geniş?"

-"Yavrum çölde kumlara batmamak için." Ve yavru deve can alıcı soruyu sorar:

-"Anne, madem ki çöl için yaratılmışız şu hayvanat bahçesinde ki kafeste ne işimiz var?"

Bizde soruyoruz:Kur'an elimizde değil mi?Resulullah'ın (sav) hayatı ve sünneti aramızda değil mi?Alimlerimizin yol gösterici sözleri yanı başımız da değil mi? Tarihimiz kardeşlik örnekleriyle dopdolu değil mi? Öyleyse bu kin,düşmanlık,farklılık,ayrılık ne?Bizi birbirimizden koparan bu kafesler ne?. Kardeşlik bizim kimliğimiz.Kardeşlik bizim adımız.Kardeşlik bizim Cennet sebebimiz.Kardeşlik bizim Allah'ın merhametine nail olmanın şartı.

Kardeşlik bizi bu günlere getiren beraberliğin adı.Kardeşlik için olmasaydı Eba Eyyüb el-Ensari Medine'deki rahatını bozup doksanlı yaşlarında İstanbul'da ne işi vardı.Kardeşlik için olmasaydı hemen hemen bir çok ilimiz de kabri bulunan sahabilerin buralara gelmelerinin ne anlamı vardı?

Bütün bunların cevabını şu hadis'i Şerifte bulmak mümkündür."Nefsim Kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki iman etmedikçe Cennete giremezsiniz,birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız"

Abdulvasih DURAN