Başbakan Erdoğan ve AK Parti, 6 ay sonra yapılacak olan yerel seçimleri sadece Belediye seçimi olarak görmüyor. Gelişmelere bakılırsa bu seçim yerel seçimden çok genel seçim havasında geçecek gözüküyor.

Özellikle Gezi olayları sürecinde Ak Parti üzerinde oluşturulmaya çalışılan baskıyı, Ak Parti bu ilk seçimde bitirmek istiyor. Bu seçim ile uluslar arası dengelere de mesaj verilmesi hedefleniyor.

Hem ulusal açıdan hem uluslar arası açıdan baktığımızda mart 2014 seçimlerinin önemi artıyor.

Muhalefet de Ak Parti karşısında var olup olmama savaşı verecek. Öyle ki CHP ve MHP ittifakından bile bahsediliyor.

Genel anlamda olmasa da yerel anlamda CHP ve MHP ittifakı mümkün gözüküyor. Bu ittifak İstanbul, Ankara gibi stratejik öneme sahip seçim bölgelerinde Ak Parti'yi çok zorlayabilir.

Ak Parti hem muhalefete karşı hem uluslar arası lobilere karşı bu seçimden en azından mevcut oyunu muhafaza ederek çıkmak zorunda. Aksi halde bu seçimler Ak Parti'nin çözülmeye başladığının işareti kabul edilebilir.

Buradan İnegöl büyük gözüküyor. Ancak Türkiye penceresinden baktığınızda binlerce ilçeden biriyiz.

Yine İnegöl'den baktığınızda Belediye başkanlığı çok önemli bir makam olarak görülüyor. Ancak Ankara'dan baktığınızda binlerce koltuktan biri olarak pek dikkat çekmiyor.

Başbakan Erdoğan'ın ve Ak Parti genel merkezin Ali ya da Hasan kazansın gibi bir derdi gözükmüyor.

Asıl dert; daha fazla belediye başkanlığı kazanmak ve oyları arttırmak. Bu açıdan "ben adayım" diyen tüm isimlere şans vermek mümkün. Yeter ki Genel merkeze, bu hedefi gerçekleştirebilme güveni versinler.

Ak parti'nin bu hedefi gerçekleştirebilmek için 5 aşamalı stratejik plan hazırladığını biliyoruz. Adayların Genel merkez tarafındna tercih edilebilmesi için bu planı dikkate alması gerekiyor.

Planın özeti şu: yerel seçimlerin sonuçlarına etkisi büyük olduğu için halkın ve Ak Parti teşklatının beğendiği isimler belirlenip aday gösterilecek.

Bu sebeple AK Parti, adayları belirlerken ince eleyip sık dokuyacak.

Haberlere de konu olan 5 aşamalı plan şöyle işleyecek. Anadolu Ajansından aldığım bilgiyi aynen paylaşıyorum.

PARTİ OYLARI BELİRLENDİ: AK Parti, öncelikli olarak kendi gücünü belirlemek için genel oy tespiti yaptırdı. Bu araştırmaya göre AK Parti'nin, yerel seçilmede yönelik oyu yüzde 51,9 çıktı.

ADAY ANKETLERİ: Adaylar ile ilgili anketler sürüyor. Vatandaşa "kimi aday görmek istersiniz" sorusu yöneltiliyor ve il, ilçe, beldelerde kamuoyunda ön plana çıkan isimler tespit edilmeye çalışılıyor. Bu araştırmalar belli aralıklar ile tekrarlanıyor.

VEKİL VE ÖRGÜTLERE DE SORULACAK: İl ve ilçelerde parti teşkilatı ve milletvekilleri ile bir kamuoyu araştırması daha yapılacak. Onlara da kimleri aday görmek istediklerini sorulacak. Teşkilatları ile vatandaşların tercihlerinin örtüşüp örtüşmediğine bakılacak.

ÖNE ÇIKANLAR SORULACAK: Bu araştırmalar sonrası ismi öne çıkanlar ile ilgili bir araştırma daha yapılacak. İsmi öne çıkanların isimlerinin yer alacağı araştırmada vatandaşa "hangisini belediye başkan adayı olarak görmek istesiniz" diye sorulacak.

İTTİFAK OLANLAR AÇIKLANACAK: Üzerinde ittifak olan isimler ise bu araştırma süreçlerinin tamamlanması beklenmeden kamuoyuna aday olarak açıklanacak. Adayların önümüzdeki bir ay içerisinde açıklanmaya başlaması öngörülüyor.

.