Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam yüce Resulullah'a

Eski devirlerden bir peygamber ağacın altında konaklar; bir karınca yuvasının yakınında olduğunu fark etmez. Bir karınca yuvayı savunmak için bu peygamberi ısırır. Peygamber öfkelenir ve yuvanın ateşe verilmesi emreder. Bunun üzerine Yüce Rabbimizden ona bir uyarı gelir. " Seni bir karınca ısırdı diye mi bütün karıncaları toptan yok ettin" (Buhari, Bed'ül- Halk, 16, Cihad, 153; Müslim, Selam, 148,149,150)

Bu hadiste geçen peygamberin Musa aleyhisselam olması muhtemeldir. Bununla birlikte hadisten çıkartılacak birkaç ders vardır:

Birincisi; bazılarının yaptığı hata ve kusurlardan dolayı cemiyetin tamamına dönük bir genelleme ve ceza uygulanmamalıdır. Yani toptancılık mantığıyla genele yayılan bir kısım kötüleme, yaftalama Allah Teala'nın razı olmadığı işlerdendir.

İkincisi; yakarak ceza verme gibi uygulamalar İslam Hukukunda yoktur. Bu cezayı ancak Allah uygular.

GÜNAH ÇIKARMA

Televizyon izlerken ve yahut internete servis edilen videoları izlerken yukarıda geçen hadisi şerifi dikkate alarak karar vermenizi isterim. Karalamak, hakaret etmek kolaydır. Bu genelleme hastalığıdır. Haksızı da haklıyı da aynı kefede görüp yakıp yıkmak hadisin hükümlerine terstir.

Tasavvufi yola giren kişi mürşidinden veya onun halifesinden tevbe alır. Yeni bir başlangıç yaparak günahlarına üzülür, keşke yapmasaydım der.

Bu durumu Hıristiyanlardaki papaza günah çıkartmaya benzetemeyiz. Zira gayri Müslim olan kişi, papaza günah çıkartarak bağışlanma diler. Bu bir insandan kendisini bağışlanmasını dilemektir. Halbuki tasavvufta tövbe yalnız Allah Tealaya yapılır.

Papaza yapılan günah çıkartmaya benzetmek doğru olmaz. Kişinin kendisinin yaptığı tevbe olmalı derseniz; topluca yapılan tövbeyi yanlış buluyorsanız o zaman camilerdeki imam efendilerin namaz sonunda yaptırdıkları tevbe-i istiğfarı da kabul etmiyorsunuz demektir.

Halbuki burada cemaatle birlikte yapılan duaya iştirak söz konusudur. Cemaatle yapılan ibadettir.

Eğer bazı tarikatlarda yanlışlıklar varsa bu bütün tarikatların batıl olduğu anlamına gelmez. Hakikatli olanı var ki sahteleri ortada olacak. Bu sebeple hadisi şeriften çıkardığımız hükümce toptancılık yaparak hepsini yok etmek lazım demek yanlıştır.

Yanlışları gördükten sonra ilmin aydınlığına tabi olarak size düşen oradan uzaklaşmak olur. Allah Teala'yı emekli eden bir tarikat anlayışını kabul edemeyiz. Sahtelerin varlığı hakikatli olanın varlığına delalet eder. Bunu da unutmayalım.

SMS KANDİL MESAJ

Bir mesajda Regaib Kandili için olsun. Bu gece malumunuz üç ayların ilk kandili ve rağbet edilmesi gereken bir gecedir. Mümkünse cemaat halinde namazlarınızı kılmaya özen gösteriniz. Dua ve tevbelerinizi arttırınız ki melekler bulunduğunuz yere rağbet etsin. Onların da duaları sizinle olsun bağışlanma, huzur ve gayret üzerimize olsun.

Sevdiklerimizle kandilleşme güzel elbette lakin bu işi şekilden çıkarıp öze çekmek icap eder. Telefonlarla sosyalleşmeye çalışmayalım sadece kandil mesajlarıyla kendimizi kandırmayalım.

Muhabbetle kalınız!