Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'in, O'nun Ashabının, yolunda gidenlerin ve Mü'minlerine iftira atmaktan uzak duranların üzerine olsun.
Peygamberimiz H.z. Muhammed (s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor. ''Bir kimse, bir müminde olmayan bir şeyi ona isnat ederse(iftira ederse), yaptığı iftiranın cezasını çekmeden Allahü teala onu koyduğu Cehennemden çıkarmaz." (1)
Bu hadisi şerif için Açıklama yapan ebu Davut (rh.a) şöyle söylüyor. '' Hadis-i şerifte, gıybet eden kimseden "münafık" diye söz edilmiş olması gıybet eden kimsenin görünüşte yaptığı gıybeti iyi bir niyetle yapmış gibi bir tavır takınmış ol-masına rağmen, aslında gıybetini yaptığı kimsenin iyiliğini istemeyip ter¬sine onu kepaze etmek niyetiyle bu gıybetini yapmış olmasındandır.
Yahut gıybetini yaptığı kimsenin yanına varıp ayıplarını düzeltmesi için kendisini ikaz edeceği yerde tersine yanına vardığı zaman yüzüne karşı onu beğendiğini söyleyip yanından ayrıldıktan sonra gıyabında ayıplarını sayıp dökmesindendir. Bu halin, içi başka dışı başka anlamına gelen münafıklıktan başka birşey olmadığı aşikardır.
Allah'ın böyle müslümanların gıyabında ayıplarını sayıp döken, onla¬rı karalamaya çalışan kimseleri müslümanlar aleyhine söyledikleri sözün vebalinden kurtuluncaya kadar,sırat üzerinde bekletmesi, Allah'ın gıybe¬ti yapılan müslümanı kendisine cennetten beklediği makamı vermek sure¬tiyle, onu razı edip suçluyu bağışlamasını sağlayacağı zamana kadar bek-letmesiyle olabileceği gibi, Hz. Peygamber'in araya girerek şefaat edip onun bağışlanmasını sağlayacağı zamana kadar vücudunu cehennemde bekletmesiyle veya hakettiği cezayı çekip bitirinceye kadar bekletrnesiyle de olabilir. (2)
Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor.''Ey iman edenler Eğer fasıkın biri size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın, birden bire kapılmayın da, açıklama isteyin, araştırıp anlayın dinleyin, fısk'tan kaçınmayan yalandan da kaçınmaz. Fasıkın karşılığı adildir.'' (3)
Hucurat süresinin 6.ayetini Ahmet Kalkan hoca efendi söşle açıklıyor.'' Fasıkların getirdikleri haberler, eğer iyi bir şekilde araştırılsa, toplumda haksız şekilde meydana gelecek olan zararlar önlenmiş olacaktır. Çünkü bu tarz insanlar, şeytanın daima etkileri altında olup, hayali kurgularını orada burada söyler, bu hususta hiçbir fenalıktan çekinmezler. Nitekim Kur'an, bu tarz kişileri, "effak esim" olarak mübalğa kipi halinde iki sıfatla nitelemektedir: "Size şeytanların kimler üzerine inip durduğunu haber vereyim mi? Her günahkar iftiracı-yalancı sahtekar (effak esim) üzerine iner. Bunlar (şeytanın iftira ve yalanına) kulak verirler; çokları da yalancıdır." (26/Şuara, 221-223). Bunların niteliklerinden biri, çok iftiracı ve yalancı olmaları, diğeri ise, günahtan asla çekinmeyişleridir. Bundan dolayı bu nitelikleri, toplumun kendilerinden şiddetle sakınmasını gerektirmektedir.'' (4)
Fi emanillah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Ebu Davud, Edep Hadis No: 4883
(2) Ebu Davud, Edep Hadis No: 4883
(3) Hucurat Süresi 6. Ayet
(4) Kavram Tefsiri İftira maddesi
.