Zatına layık şekilde Hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Bir insanı iyi tanımanın en iyi yolu onun hakkında bilgi sahibi olmaktan geçer. Alemlerin Efendisini iyi tanımanın yolu da siyer kaynaklarını hikmetli bir okuyuşla okumak gerekiyor.

Siyeri Nebi'de Mekke döneminde Peygamber Efendimiz aleyhisselama türlü türlü baskılar, teklifler, hakaretler yapılmıştı. İslam dininin hızla yayılmasına bir türlü engel olamayan müşrikler, çareyi Peygamber Efendimizi, ikna ederek davasından vazgeçirmekte aradılar.

TEKLİFLER VE CEVAP

Hz. Muhammed'e (sav) gelerek şöyle dediler: "Eğer maksadın zengin olmaksa, seni kabilemizin en zengini yapalım. Reislik istersen, başkan seçelim. Evlenmeyi düşünüyorsan, Kureyş'in en asil ve en güzel kadınları ile evlendirelim. İstediğin her fedakarlığa katlanalım.

Yeter ki davandan vazgeç, düzenimizi bozma" dediler.

Alemlerin Efendisi'nin cevabı çok net oldu: "Beni, size Rabbim Peygamber olarak gönderdi, bana kitap indirdi. İman ederseniz, dünya ve ahirette mutlu olursunuz. İnkar ederseniz, Cenab-ı Hak aramızda hükmedinceye kadar sabredip bekleyeceğim. Putlara tapmaktan vazgeçip, yalnızca Allah'a ibadet ediniz. Bir elime ayı, diğerine güneşi verseniz davamdan vazgeçmeyeceğim."buyurdular.

Peygamber Efendimizin cevabında incelik vardır.

Herkes bu cevapta kararlılığın oluşuna dair yorumlar yapar. Doğrudur Güneş'in ve Ay'ın insanın eline konması mümkün değildir. Yani imkansızı gerçekleştirseniz bile ben bu davamdan vazgeçmem. Ancak yapılan tekliflere karşı verilen cevap arasında müthiş bir sanat vardır.

NEDİR ACABA BU İNCELİK?

Teklifte zenginlik, reislik, güzel kadınlar ve tedavi vaatleri var.

Cevapta ise Güneş'in ve Ay'ın ellerine verilmesi...

Güneş, zenginlik ve reisliğe; Ay ise güzel kadınlara denk gelen bir cevaptır.

Güneş rızkımızı kazandığımız aydınlığa, mal ve mülke işaret eder. Dünyalıkları ayağıma serseniz bu ister zenginlik olsun ister o zenginliği yönetecek reislik olsun fark etmez benim için hiç mühim değil.

Ay dinlenmeye çekildiğimiz, günün yorgunluğunu atacağımız, eğleneceğimiz zamanı temsil eder. Mekke'nin en güzel kadınlarını eğlencem olsun diye vermeyi vaat ediyorsunuz. Ben bunları davam karşılığında satın alacak değilim.

Efendimiz aleyhisselamın verdiği cevaptaki bu incelikleri siyer kaynaklarını hikmetli okuyuşla daha iyi anlayabiliriz.

Muhabbetle kalınız.