Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Liselere, üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan genç kardeşlerime,

Öğretmenlerine, idarecilerine ve ailelerine duyurulur:

"Başarıya ulaşmak için yapılması gerekenlerden haber veriyorum"

Yıllar yılı eğitim camiasının içinde, öğrencilerle iç içe olan bir öğretmen olarak yazıyorum.

Bizler öğrencilerimize gitmek istedikleri liseler veya üniversiteler için hedefler koyarak onları başarıya odaklamaya çalıştık. Hedeflerini duvarlara asıp onları çalışmaya teşvik ettik ve ediyoruz. Ancak işin gerçeği "öğrencimiz böyle bir çalışma sistematiğinde strese giriyor"; öğretmenlerinin, ailesinin baskısını üzerinde taşıyor, derslerine çalışsa da hep bir gerginlik yaşıyor. Bu durum tansiyon hastası hamile bir kadına benzer. Onun tansiyonu yüksek olduğu sürece taşıdığı çocuğu olumsuz etkiler.

Kişisel gelişim kitap ve videolarını pek takip eden biri değilim ama geçenlerde youtube videolarında işimize çok yarayacak bir bilgiye ulaştım.

HAYAL KIRIKLIĞI İLK DARBE

Öğrencimizin hedefi diyelim ki İTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve bu fakülte sınavla 100 kişi alıyor.

Buraya girmeyi hedefleyen öğrenci sayısı tahmini 10.000 kişi diyelim. Yani 1/ 100 öğrencinin kazanma yüzdesi. Kazanamayan öğrencinin yaşayacağı ilk şey: Hayal kırıklığıdır. En çok zarar görecekler hedefine kilitlenmiş ama kazanamamış olanlar. Psikolojileri bozulacak, mutsuz olacak belki ömür boyu içinde bu hüznü yaşayacak.

Özellikle akademik liselerde okuyan, üniversite sınavına girecek öğrencilerimiz hedeflerine ulaşamadığında daha derin bir üzüntü yaşıyorlar ve bir çoğu da bir sonraki sene sınava girmeye karar veriyor. Tabii ki idelindeki üniversiteyi okumak bir fedakarlık gerektiriyor ancak ben genel bir durum değerlendirmesi yapıyorum.

Hedef, öğrenciyi daha ders çalışırken strese sokar, sınav ve sonrası daha da ileri boyutlarda yaşanmasına sebep olur.

NİYET GÖNÜLLE İLGİLİDİR

Bunun yerine öğrencilerimize "niyet etmeyi" öğretelim. Daha bunu söylerken bile insan stresten uzaklaşıyor. Hedef akılla, niyet gönülle ilgilidir. Bir işe aklınızı değil gönlünüzü koyarsanız asıl başarıya ulaşabilirsiniz.

Bu demek değildir ki İTÜ. Bilgisayar Mühendisliğine niyet ettik. Yan gelip yapalım sadece niyetle orayı kazanalım. Elbette ki hayır. Elimizden geleni yapacak, gerekli hazırlığı yerine getireceğiz. Her şeyi yapabilir ama yine isteğinize ulaşamayabilirsiniz.

Yani elimizden gelen her türlü çalışmayı yaptıktan sonra işlerin ters gidebileceğini ve bizim dışımızdaki sebeplerden dolayı istediğiniz fakülteye giremeyeceğinizi hayatın bir gerçeği olarak görmeli, bunun Takdiri İlahi olduğunu bilmelisiniz.

İlahi takdir içinde nice sırlı imkanlar oluşturur bilemeyiz. Bu yüzden başka fakültelerden de tercihler yapmayı ihmal etmemelisin. Allah'ın bizim niyetlerimize uygun başka kapılar hazırlıyor olabileceğini unutmamalısın.

Öğrencilerimizin aklına koyduğumuz hedef onu gergin hale getirir. İstediğimiz kadar motive çalışması yapalım sınava kadar hep stresli olacaklar. Hastalar dahi stres halindeyken iyileşemiyor.

Hayatta başarı isteyen öğrenci kardeşim, öğretmen arkadaşım ve sevgili velimiz öğrencimizi hedef sorgu sualinden uzaklaştırın ve ona niyet etmenin ne anlama geldiğini öğretin. Muhabbetle kalın..