Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve Helal Rızık ve Salih Amel peşinden koşan tüm mücahid / mücahidelerin üzerine olsun.
Allah (cc) buyurur:
Ey peygamberler, güzel ve temiz olan şeylerden yiyin ve salih amellerde bulunun. Çünkü gerçekten ben yapmakta olduklarınızı biliyorum. (Mü'minun: 23/51)
Bu ayet, Allah'ın bütün peygamberlere önce helal rızık yemelerini, sonra salih amellerde bulunmalarını emrettiğini bildiriyor.
Peygamberler masumdur, haramlardan uzak yaşarlar. Allah'ın emirlerine muhalefet etmezler Allahın emirlerini önce kendileri yaparlar.
Allah'ın peygamberlerin şahıslarına hitaben bildirdiği emirler, sadece onların şahıslarına münhasır değildir.
Ümmetleri de bu emirlerle yükümlüdür. Nitekim bütün peygamberler, Allah'ın kendilerine bildirdiği emir ve yasakları ümmetlerine olduğu gibi tebliğ etmişlerdir. Tebliğ etmekle kalmamışlar, yaparak göstermişler ve öğretmişlerdir. Bunun canlı örneklerini peygamberimiz (sav)'ın hayatında görürüz.
Ayette geçen tayyibat kelimesi; aklıselim sahibi, dengeli, erdemli, temiz tabiatlı her insanın beğendiği, hoşlandığı, temiz, güzel, iyi ve yararlı bulduğu şeyler için kullanılır.(2)
Tayyıbat kelimesi, "temiz, güzel şeyler" olarak tercüme edilmiştir. Temiz ve güzel demek, helal demektir.
Temiz şeylerden yiyin emrinin, salih amellerde bulunun emrinden önce gelmesi; yenilen ve içilen şeylerin meşru ve temiz olmadığı sürece salih amellerden söz etmek mümkün değildir.
Peygamberimiz (sav)'in konu ile alakalı birkaç hadis-i şerifini verelim:
"Ey insanlar, Allah temizdir, temizden başkasını kabul etmez" buyurdu. Sonra şunları söyledi:
"Bir kimse uzun bir yolculuğa çıkar, saçları dağılmış toza toprağa bulanmış bir halde ellerini sema'ya uzatarak, 'Rabbim, Rabbim' diye dua eder.
Halbuki yediği haram, içtiği haram, giydiği haram hasılı kendisi haramla beslenmiş olursa böylesinin duası nasıl kabul edilir"? Hadisin açıklamasında bu yolculuğun hac ve umre yolculuğu olduğu belirtilir.(3)
"Cennet ehli üç sınıftır.
Adaletli ve muvaffak idareci
Hısım ve akrabasına, Müslümanlara karşı yumuşak kalbli ve şefkatli olanlar.
Ailesi kalabalık olduğu halde harama el uzatmayan ve haramdan uzak kalanlar."(4)
(Devam Edecek)
YUSUF TAHA
MAİL:[email protected]

___________________
(2) Kur'an Yolu1/253
(3) Müslim, Ahmed Davudoğlu, 5/38, Sönmez yayını, İst.
(4) Müslim: 11/280