Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve Helal Rızık ve Salih Amel peşinden koşan tüm mücahid / mücahidelerin üzerine olsun.

"Allah'ın malını haksız olarak kullananlar, kıyamet gününde cehennem ateşini hak etmişlerdir."

Allahın malı, halkın ve devletin bütününe ait olan mallardır.

*

"Kim helal kazancından bir hurma miktarı sadaka verse, Allah ancak helali kabul ettiği için onun sadakasını kabul eder.

Sonra onu sizden birinizin tay'ını büyüttüğü gibi özenle büyütür, hatta dağ gibi olur."(5)

Allah salih amellerden önce helal rızkı emrediyor. Çünkü, haramlar ibadetleri yok eder, kalbi karartır, Allah sevgisinden uzaklaştırır ve sahibini kötülüğe iter.

Helal lokma yiyerek yapılan ibadetler Allah katında değer kazanır, sahibini felaha, kurtuluşa götürür, Allah'ın rızasını kazandırır.

Tertemiz nimetler, hem şer'i bakımdan yenilip içilmesi, kullanılması helal olan hem de saf, temiz ve sağlığa uygun olan nimetleri ifade eder.(6)

Bazı kavimler, bazı peygamberler için yemeyi, içmeyi bir küçüklük gördü ve şöyle dedi:

"Bu sizin gibi bir insandan başka bir şey değildir. Sizin yediklerinizden yiyor, İçtiklerinizden içiyor. Eğer kendiniz gibi bir insana boyun eğecek olursanız hüsrana uğrayacağınızda hiç şüphe yok." (23/33, 34)

Peygamberler hakkında böyle konuşan müşrikler, küfür içinde dünyevi hüsrana uğradıkları gibi, ahirette de cehennem azabına uğrayarak ebedi hüsranın içinde kalacaklardır.

Merhum M. Hamdi Yazır ayetin açıklamasında şunları yazar:

"Her peygamber zamanında böyle hitap edilmiş ve en sonra hepsinin ulaştığı nimetleri ifade etmek üzere bu hitap özellikle peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed'e yöneltilmiştir. Burada peygamberlere karşı "yediğinizden yiyor ve içtiğinizden içiyor" diyenlerin sözlerine bir cevap vardır.

Peygamberler de insandır. Onlarda yerler ve içerler. Fakat onlar kodaman kafirler gibi haram ve helalini ayırmadan pisini, temizini seçmeden yemezler, insanların haklarına tecavüz etmezler. İnsanların iliklerini emmezler, helal ve pak olarak hoş ve temiz olan şeylerden yerler.

Sonra yedikleri de onlar gibi yalnız keyf ve zevk için değil, güzel çalışıp iyi ameller yaparak Allah'a ibadet için şükürlerini yerine getirmek hikmetiyledir.

Onun için maksatları, her ne olursa olsun dünya hayatının refahını yaşamaktan ibaret olan kafirlere, firavunlara, zalimlere itaat etmek ve onlara bağlanmak, esaret ve ziyan olduğu halde; peygamberlere ve onların yolundan giden Allah adamlarına boyun eğmek ve uymak, dünya ve ahirette güzel ve temiz bir hayat, kazanmaya vesile olan yaşayan bir nimet ve mutluluktur.(7)

(Devam Edecek)

_____________________

(6) Kur'an yolu: 4/27, 28

(7) Fizılalilkur'an, Seyyid Kutub, 10/326, Hikmet yayınevi, İst. , Hak Dini Kur'an Dili

M. Hamdi Yazır, 5/531, zaman yayını, İst.

YAZAN: YUSUF TAHA

MAİL: [email protected]