Evet gönülden bağlı olduğumuz İnegöl için kenetlenme zamanı. Bir olma, aynı sofra etrafında yer alma zamanı. Birçok farklı derneğimizin tek çatı altında bir araya gelme zamanı. Sahip oldukları güzellikleri, kültürel zenginlikleri sunma zamanı.

İNEGÖL'E DEĞER KATIYORLAR

Balkanlardan, Kafkaslardan ve Anadolu'nun dört bir köşesinden gelen göçmenlere ev sahipliği yapan İnegöl, farklı kültürlerin bir arada huzurla yaşadığı ve adeta bir ebru misali bezediği kadim bir şehir.

GÖÇMENLERE KUCAK AÇAN ŞEHİR İNEGÖL

Osmanlı Dönemi'nde sürekli gelişen ve büyüyen İnegöl'e 1860'lardan sonra Kafkasya'dan başlayan göçler, 1877-1878 (93 Harbi) Osmanlı-Rus Savaşı ve 1911-1912 Balkan Savaşları sonrası artarak devam etmiş, İnegöl, bu göç hareketlerinde Kafkasya'dan Gürcüler, Abhazlar, Çerkesler ve Ahıskalılar ile Balkanlardan Bulgaristan, Bosna-Hersek, Makedonya, Yunanistan, Arnavutluk ve Kosova'da yaşayan Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Balkan ve Kırım Türkleri'ne yeni bir yurt, kalıcı bir yuva olmuştur.

Bu göçler Osmanlı'nın son dönemi ile Cumhuriyet Dönemi'nde de devam etmiştir.1951 ile 1989 yıllarında Bulgaristan'dan gelen göçmenler ve 1970'li yıllarda sanayinin gelişmesiyle çevre il ve ilçelerle birlikte, ülkemizin her yöresinden de önemli sayıda göç almıştır. Son olarak Suriye'den gelen göçmenlerin de gelmesiyle İnegöl adeta herkese kucak açan bir şehir haline gelmiştir. Günümüzde 260 bine dayanan nüfus yapısıyla İnegöl, tarihinden, turizmine, sanayisinden mobilyasına, tarımından ticari hayatına örnek bir şehir olarak geleceğe daha umutla bakıyor.

BİR ÇATI ALTINDA BİRLEŞİLMELİ

Böylesi önemli bir potansiyele sahip İnegöl'ün her şeyin en güzeline layık olduğu konusunda eminim hem fikiriz. 100'ün üzerinde hemşehri ve farklı alanlarda faaliyet gösteren derneğimiz var. Her derneğimiz sahip olduğu değerlerle güzel çalışmalara imza atıyor. Ama ortaya konan faaliyetler hep bir noktada kalıyor daha ileriye gidemiyor. Maalesef çoğu derneğimiz arasında kopukluk var. İletişim kurmakta bile bazen sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu noktada keşke diyesim geliyor. Bu kadar derneğimiz bir çatı altında olsa, sahip oldukları zenginlikleri birbirlerine paylaşsalar, emin olun zenginliğimize zenginlik katarız.

KAZANAN İNEGÖL OLUR

Bu durumdan kazanan tabi ki İnegöl olur. Bu şehirde yaşayan her bir birey ben 'İnegöllüyüm' derse, bu şehre sahip çıkarsa işte o zaman gerçek bir kent olgusuna haiz olacağız. İnegöllülük bilincini yerleştiremezsek, her alanda ne başarı sağlarsak sağlayalım altı doldurulmamış bir noktada duracağı muhakkak. Bence bu aziz şehirde yapılması gereken ilk şey, İnegöllülük bilincinin yerleştirilmesi. Her nerden geldiysek gelelim, artık bizler bu şehirde yaşıyoruz. Bu kente sırtımıza dönemeyiz. Bu şehre küs yaşayamayız. Bu şehri görmezden gelemeyiz.

İNDEF(İNEGÖL DERNEKLER FEDERASYONU)

Derneklerimizin bir çatı altında birleşmesinin zamanı geldi de geçiyor kanısındayım. Buradan açık çağrı yapıyorum İnegöl'ün kıymetli dernek yöneticilerine. Gelin bir olun, gelin güçlerinizi bu güzel şehir için birleştirin. Ha bu oluşumun adını da buldum İNDEF. İnegöl Dernekler Federasyonu. Bence cuk diye oturdu.Bu oluşumunun her açıdan şehrimize önemli katkı sağlayacağına inancım tam. Ortak aklın harekete geçirileceği bu oluşumun çeşitli çözüm yolları üreterek şehrimize katkı koyacağına yürekten inanıyorum. Bu konuda İnegöl'ümüz önemli değerlere sahip. Artık bu kadim şehir için birlik olma zamanı.

Hep birlikte daha güzel, yaşamaktan mutluluk duyduğumuz, birbirimize güler yüzle selam verebildiğimiz, İNSAN olgusunun öne çıktığı bir kentte yaşamak dileğiyle...