Hava tahminlerini kimler takip eder?

Denizciler, Çiftçiler, Yola çıkacak olanlar vs bir de ben...

Şüphesiz hava durumu milyonları etkiliyor. Kiminin günlük yaşantısı, işi gücü, hava durumu ile çok bağlantılı. Belediye faaliyetleri, spor müsabakaları, Gaz dağıtım hizmetleri gibi bir çok konu hava tahminleri ile ilgilidir.

Hava tahminlerini profesyoneller gibi takip ediyorum. Takip etmem için hiçbir maddi sebep yok aslında.

Sanırım ben daha çok kar yağışını gözlüyorum. Çünkü Kış mevsimi veda ettikten sonra pek bakmaz oluyorum hava tahminlerine.

İNEGÖL'DE ÖLÇÜM İSTASYONUMUZ YOK

Orman ve Su işleri Bakanlığı'na bağlı, Meteoroloji genel müdürlüğü var. Ülkemize dair en güvenilir hava tahminleri bu merkez tarafından yapılıyor.

Bildiğim kadarı ile her ilde müdürlük yok. Bölge müdürlükleri var.

Biz 3. Bölge müdürlüğüne bağlıyız. Bu bölge Eskişehir'den yönetiliyor. Bilecik, Bursa,Kütahya tahminleri bu merkezden takip ediliyor.

İnegöl'de ölçüm istasyonu bildiğim kadarı ile yok. En yakın ölçüm istasyonu Yenişehir havalimanında. Bunun Bursa ve İnegöl için bir eksiklik olduğunu düşünüyorum.

İnegöl'ün havasını yerinde gözlemleyen, verilerin analizini yapan kim? Bölge müdürlüğünün İnegöl'deki yetkilisi kim? Var mı? Bilmek isterdim doğrusu.

İNEGÖL'DE HAVA TAHMİNİ OTOMATİK GÖZLEMLE YAPILIYOR

Bunu da araştırdım. Elde ettiğim sonuç şu;

İnegöl Genel Müdürlüğün, İstasyon Bilgileri Veritabanında OMGİ yani Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarından biri olarak geçiyor. Bursa'nın tüm ilçeleri bu sınıfta.

OMGİ'nin anlamı şu; Ölçüm otomatik cihazlarla yapılıyor. Bu istasyonlarda görevli bir personel yok.

Sadece Osmangazi ve Yenişehir'de bütün gözlem imkanları kullanılıyor. Bu amaçla alanında uzman personel istihdam edilmiş. Yenişehir'in avantajı; havalimanına sahip olması.

İnegöl'de bütün gözlem imkanları kullanılmasa da, takip ettiğim kadarı ile Bölge Müdürlüğünden yeterli tahmin yapılıyor.

HAVA&RADAR UYGULAMASINI TAVSİYE EDİYORUM

Ancak araştırmalarımda gördüm ki bu işi bizden iyi yapan yabancılar da var. Ülkemizle ve yaşadığımız şehirle ilgili çok isabetli tahminler yapıyorlar.

Çok güzel akıllı telefon uygulamaları da var. Hava tahminleri konusunda benim 1 numaram: Hava&Radar isimli uygulama. Tahminleri yüzde doksan oranının üzerinde isabet kaydediyor.

En çok hoşuma giden özelliği de Radar sayesinde İnegöl üzerindeki bulutların kareketini gözlemleyebilmem.

Özellikle de bu bulutların yağmur ya da kar yağışına mı sebep olabileceğini görebilmem en çok hoşuma giden özelliği.

3 günlük, 5 günlük hatta 15 günlük tahminler var. En güvenilir tahmin 3 günlük tahminler.

HAFTA SONU KAR GELİYOR

İnegöl'ün 5 günlük tahminine bakıyorum. Önümüzdeki hafta sonu havalar soğuyor. Pazar gününden itibaren Çarşamba gününe kadar kar yağışı ihtimali var.

İsmi üzerinde bu bir tahmin... Tutar tutmaz, bilemem. Rüzgarın, Bulutların sahibi kim? Allah...Her şeyi bilen O. Karar O'nun...Hüküm O'nun... Mülk O'nun...

Biz kullar ise Yaratıcının gönderdiği işaretlere bakarak tahmin yürütebiliyoruz anca... Sonuç; Var O'nun, Varlık O'nun. Gerisi hep angarya...