Belediyelerin sevdiğim bir hizmetleri var. Şehir kameraları uygulaması... Şehrin farklı noktalarına yerleştirilen kameralarla, şehrin trafiğini ve turistik yerlerini canlı izleme imkanınız var.
Araştırmalarıma göre bu konuda en iyi hizmeti veren üç şehir; İstanbul, Bursa ve Konya.
www.bursabüyükşehir.tv isimli siteden Bursa'nın onlarca yerine canlı ulaşabiliyorsunuz. İster trafik kameralarından; Ankara yolundaki, İzmir yolundaki, Yalova yolundaki trafiğe bakın. İster turistik kameralardan; Ulucamiy'e, Emirsultan'a, Telefriğe bakın.
Bursa'nın hava durumunu merak ettiğimde yine bu hizmetten yararlanıyorum. Bakıyorum ki İnegöl'de kar yağarken, Bursa günlük güneşlik...
Yine İstanbul'un trafiğini ve havasını merak ettiğimde; www.istweb.tv isimli adresten İstanbul'un onlarca noktasına canlı göz atabiliyorum. İstanbul'u özlediğimde, gitme imkanım da yoksa Sultanahmet'ten Eyüp Sultan'a, turistik geziye çıkabiliyorum, canlı kameralar sayesinde...
Dilerseniz Uludağ'ı da canlı seyredebilirsiniz. Tesislerin, kayakçıların yoğunluğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Kar yağışını özlediyseniz, bol bol Uludağ'dan kar yağışı izleyebilirsiniz.
HAYATIMDA İZ BIRAKAN ŞEHİRLERİ SEYREDİYORUM
Şehir kameralarını takip ettiğim birçok şehir var. Bu şehirler hayatımda iz bırakan şehirler. Üniversiteyi Bursa'da okudum. Askerliğimi Kütahya ve Eskişehir'de yaptım. İstanbul aşık olduğum şehir.
Edirne ilk görev yerim. Konya ile gönül bağım var. Ankara, Trabzon ve daha bir çok şehri, hayatımda yeri olduğu için takip ediyorum. Havasını, yolunu merak ettiğimde şehir kameralarından bakıyorum.
Belki çoğumuz bilmiyoruz ama İnegöl Belediyesi'nin de şehir kameraları hizmeti var.
İNEGÖL'Ü DE CANLI İZLEYEBİLİRSİNİZ
www.inegol.bel.tr adresine girin. Sayfanın altında ilçe kameraları diye bir bölüm var. Oraya tıkladığınızda İnegöl'ü de canlı izleyebilirsiniz. Bu bölüm site içinde kıyıda köşede, altta, gizli saklı gibi kalmış. Bence ana sayfada ön plana çıkarılmalı ve kullanıcıların dikkatini çekmeli.
Bir de kamera sayısı az. Mevcut kamera listesinde; Belediye önü, Ek Hizmet binası önü, Atatürk Bulvarı, Adliye önü, İshakpaşa Külliyesi ve Sarraflar çarşısı var.
İnegöl'ün trafiği ve tarihi, daha fazla kamera ile gösterilebilir. Bu bölüm gurbetçilerimizin çok ilgisini çekecektir. Dış ticaretimiz sebebiyle yabancıların da bu hizmetten faydalanabileceğini düşünüyorum. İnegöl'ün tanıtılması açısından bu hizmeti önemsemek ve geliştirmek gerekiyor. İstanbul, Bursa ve Konya'nın, şehir kameraları hizmeti örnek alınabilir.
MOBESE KAMERALARININ ÖNEMİ
Bir de Mobese kameralarımız var. İnegöl, Emniyet tarafından, şehir kameraları aracılığı ile takip ediliyor. Maalesef il statüsünde olmadığımız için, nüfus yoğunluğuna oranla yeterli polisimiz yok. Kurulan Mobese sistemi bir nebze polisimizin üzerindeki yükü hafifletiyor.
İlçemizin güvenliği açısından bu kameraların varlığı çok önemli. Suçların önlenmesi ve suçluların yakalanmasında bu sistem önemli bir hizmet görüyor. Hırsızın, arsızın çekinmesi için bu sistemin varlığı bile yetiyor, çoğu kere. Bugün İnegöl, 7 gün 24 saat 365 gün, 100'den fazla kamera kullanılarak, MOBESE ile takip ediliyor.
Bu kameralarda, Ankara-Bursa gidiş-geliş, Yenişehir gidiş-geliş ve diğerleri de şehrimizin ana arterlerinde ve hassas noktalarında olmak üzere plaka tanıma sistemi de var.
Devlet imkanlarının yanında, bu hizmetin İnegöl'e kazandırılmasında İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın çok büyük emek ve katkısının olduğunu biliyoruz.
Yasal engel var mı bilmiyorum ama Şehir kameraları hizmetinde, bu ağdan da faydalanılabilir.
BELEDİYE TV OLABİLİR
Bir de bazı Belediyelerin, Belediye Tv hizmeti var. Belediyenin web sitesi üzerinden yayın yapıyor. Açılış, Tören, Fuar, Basın Toplantısı vb. birçok etkinlik ve çalışmalarımızı buradan canlı olarak HD kalitesinde izleyebiliyorsunuz. Örneğin Belediye Meclis toplantısını canlı veriyor. Başkanın açıklamaları ve konuşmalarını buradan anında izleyebiliyorsunuz.
Aynı hizmet İnegöl Belediyesi'nde neden olmasın? Belediyemizin, çok güçlü Bilgi İşlem Birimine ve çok etkin Basın Halkla ilişkiler Müdürlüğü'ne sahip olduğunu biliyorum. Bu hizmetin verilebilmesi için hiçbir engel gözükmüyor. Sözü uzattık. Bu kadar kafi.İnegöl'ümüzün hep güzelliklerini görebilmemiz dileğiyle...