Yerel seçimlere doğru son siyasi tabloya bakalım.
Saadet Partisi İnegöl'de adayını açıklayan ilk parti oldu. SP adayı Salih Berber seçim çalışmalarına başladı.
Berber, yaptığı ziyaretlerde sık sık Belediye hizmetlerini ve Başkan Aktaş'ı eleştiriyor. Berber'in ; "Yoruldular, onları dillendireceğiz." Söylemi dikkat çekiyor.
Başkan Aktaş ise bu tarz yorumlara tepkili. "Yorulmadık, heycanla çalışmaya devam ediyoruz. Bizim yorgunluğumuz onların en dinlenik halinden daha iyidir." Diyor.
USTALIK DÖNEMİ GELECEK Mİ?
Bu tartışmalara bakılırsa, Başkan Aktaş'ın 2 dönemdir belediye koltuğunda oturuyor olması, adaylığı için hem avantaj hem de dezavantaj olarak duruyor.
Kendi teşkilatında bile; "2 dönemdir yaptı. Şimdi değişim zamanı. Nöbeti başkası devr almalı" yaklaşımında olanlar var.
Başkan Aktaş bu yaklaşımı, "tecrübe, birikim, istikrar ve ustalık dönemi" gibi söylemlerle avantaja dönüştürmeye çalışıyor.
"Bülent Arınç isminin bu yaklaşımlar karşısında tavrı ve seçimi ne olacak?" sorusu Başkan Aktaş adına tartışılan ve cevabı beklenen bir soru.
CHP CEPHESİ
CHP, henüz adayını ilan etmiş değil. Aday adayları hakkında da yeterli bilgimiz yok. Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez'in ismi gündeme gelmişti ancak, Dönmez İnegöl Belediye Başkanlığı için aday olmayı düşünmüyor.
Mustafa Sarıgül'ün CHP'den İstanbul Büyükşehir Başkanlığı söz konusu olduğunda İstanbul merkezli çalışacağı söyleniyor.
MHP CEPHESİ
MHP'nin adayı da merakla bekleniyor. Müfit Besler ismi ön plana çıksa da henüz bir işaret yok.
Yenice'de Hasan Aksu, yaptığı açıklamalar ile ak Parti'ye göz kırpıyor. Gönlünden geçen Başkan yardımcılığı.Cerrah belediye başkanı İsmail Karaman, seçimlerde yer almayacağını söyledi.
AK PARTİ'DE 8 ADAY YARIŞIYOR
Adaylık konusunda asıl yarış iktidar partisinde yaşanıyor.
İnegöl Belediye Başkanlığı için 8 aday adayı yarışıyor.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son hakkını da kullanarak 3. Dönemde de başkan olmayı hedefliyor. Ak Parti aday adayları içerisinde Başkan Aktaş favori aday olma özelliğini güçlü bir şekilde koruyor.
Ancak adaylar arasında Hasan Aydın isminin de merak uyandırdığını gözlemliyoruz.
Son 2 seçimde Zeki Anıl Gülşen isminin topladığı ilgi ve rüzgara, Hasan Aydın da, aday adaylığı sürecinde sahip olmuş gözüküyor. Hasan Aydın için, Numan Kurtulmuş Etkisi ve ÖNDER etkisi merak edilen hususların başında geliyor.
Diğer tarafta Murat Gültekin, Adem Demirel, Yavuz Uğurdağ isimlerinin Bakan Faruk Çelik ve Milletvekli Hüseyin Şahin'den işaret ve destek aldığı konuşuluyor.
ADAY ADAYLARININ ÇOKLUĞU
Başkan Aktaş'ın karşısına tek bir güçlü aday yerine birkaç adayın çıkarılması, siyasi bir taktik olarak düşünülebilir.
Nitekim Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için tek aday adayı Recep Altepe çıkarken, diğer ilçelere nazaran da İnegöl'de aday adaylarının çokluğu, kamuoyunda sorgulanmıyor değil.
İnegöl muhalefetinin aday adayı çokluğuyla ilgili yorumu şöyle: " Kendileri bile Belediye de bazı şeylerin yanlış gittiğinin farkındalar."
Aday adayları konusunda son sözü Genel Merkez söyleyecek. Müracat dosyaları artık Ankara'da. Temayül yoklaması sonuçları da öyle... Anket vb kamuoyu yoklamaları sonucu Aralık ayına kadar İnegöl adayının açıklanacağını tahmin ediyoruz.
MANAVLARIN SİYASİ TAKTİKLERİ
Partiler cephesinden çıkıp, camialar cephesine bakacak olursak...
İnegöl bir çok kültürel derneğe sahip. İsmi üzerinde bunlar kültür odaklı dernekler. Bu açıdan derneklerimizin siyasi temayül haritasını çıkarmak doğru olmaz.
Ancak dernekler arasında Manavlar, diğer derneklere nazaran farklı bir strateji ve yaklaşım gösteriyor.
Manavların, Gürcü kökenli etkin yapıya karşı bir reaksiyon içindeymiş imajı içerisinde olması tartışmalara yol açıyor.
Hatta Manavların yaptıkları ziyaretlerde, açıkca, diğer camia ve derneklere; "yerel seçimde ortak hareket etme" teklifinde bulunması çok dikkat çekiyor.
Şahsen bir kültür derneğinin bu kadar siyasetin içinde olmasını doğru bulmuyorum.
Manav kültürü çok geniş bir yapıya sahip. Bu zengin yapıyı tek bir parti çatısı altında toplamak siyasi temayüller açısından mümkün de gözükmüyor.
.