İNEGÖL YAZILARI-KURTULUŞ

Kitap okumayı çok seviyorum. Çocukluğumdan beri en büyük yeteneğim ve aşkım bu; Kitap okumak... Bütün çocuklarıma da bu yeteneği ve aşkı kazandırmaya çalışıyorum.

Kadınlar için çiçek neyse benim için de kitap odur. Bu yüzden evimin büyük bir bölümünü kitaplarla paylaşıyorum.

Issız bir adada kalacak olsam, yanıma alacağım ilk 5 şey içerisinde mutlaka kitap olurdu. Özellikle de Allah'ın Kitabını (K.Kerim) mutlaka yanımda bulundurmak isterdim.

Son okuduğum kitap İnegöl Belediyesi'ne ait. Belediye'nin bu kitabı tanıttığı bir basın toplantısı sonrasında, Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Cem Taşkıner, basın mensuplarına tanıtım için verilen kitabı, getirip şahsıma hediye etmişti. Çok mutlu olmuştum. Hediye her insanı mutlu eder şüphesiz. Ancak kitap hediyesi beni bir başka mutlu ediyor.

Elime alır almaz okumaya başlamıştım. Kitabın adı; Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü sempozyumu Bildiriler. Eser 2 cilt.

14-16 Ekim 2016 Tarihinde İnegöl Belediyesi'nin, İnegöl tarih ve kültürüne özel düzenlediği sempozyumda, ilim ve bilim adamlarının bildirilerine yer veren harika bir eser. Bu ilim adamlarından biri; Üniversiteden hocam; Prof.Dr. Mefail Hızlı.

Toplam 1100 sayfa olan bu eseri, heyecan ve iştahla okudum bitirdim. Kitap okumayı seven herkese tavsiye ediyorum. Hem sempozyum projesi için hem de sonrasında ortaya çıkan bu eser için Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'ın şahsında emeği geçen, katkısı olan herkesi tebrik ediyorum.

Bu esere dair gelecek günlerde paylaşacağım çok şey var. Günün önemine ve anlamına binaen bu köşemizde, İnegöl'ün kurtuluşu ile ilgili bir not paylaşayım eserimizden.

İnegöl'ün ilk süreli yayının ismi; Son Yarımay Dergisi'dir. Bu derginin 1936 yılı Eylül ayı yayınında, İnegöl'ün Kurtuluş şenliklerine detaylı bir şekilde yer verilmiş. Bir pasaj paylaşalım:

"...Bütün mektepler ve halk, Şükrü Naili Paşa Okulu önündeki meydanda toplanıyor. Köylerden ve kasabalardan toplanan süvariler, saat onda şehre temsili bir giriş yapıyor. Meydanda Bayrak direği dibinde vatanın halini temsilen siyahlara bürünmüş bir kız, elinde bayrakla etrafı zincirli bir biçimde duruyor. Süvari komutanı kılıcını çekmiş bir biçimde hızla gelerek, zincirleri parçalıyor. Kız yani vatan kurtarılıyor. Belediye Reisi bir buket sunuyor kıza. Bando bir marş çalıyor. Öğretmen ir nutuk çekiyor. Halk yürüyüşe geçiyor. Alay, askerlik şubesi önüne geliyor. Reis ve kız arabadan inerek şubeye giriyor. Şube reisine teşekkür ediliyor. Ardından hep beraber Hükümet önüne geliniyor. Jandarma ve okullar sırayla resmi geçit töreni yapıyorlar ve gündüz etabının programı burada bitiyor."

Gündüz yapılan tören ve kutlamaların yanı sıra gece boyunca yapılan fener alayı ve oyunlarla, bu yakın ve önemli tarihi olay anılmıştır. Bu günün anısına İnegöl Parti ve Halkevi Başkanı Şakir Lakşe, Atatürk'e şükran telgrafı çeker."

Evet 81 yıl önce, İnegöl'ün Kurtuluşu bu şekilde kutlamış. Kutlama yerel basında bu haberle yer almış.

Gelecek günlerde İnegöl yazılarını paylaşmaya devam edeceğiz.