İNEGÖL YAZILARI/İSHAKPAŞA'YI YAŞATMALIYIZ (1)
İnegöl'ün en eski yerleşim alanı, Belediye arkasındaki tepede bulunan; Cuma Tepe Höyöğü alanıdır. Burası tarihi açıdan İnegöl'ün en önemli hazinesidir. En az 3 bin yıllık bir geçmişe sahiptir.
Bu önemli alanı daha önce köşeme taşımıştım. Ancak maalesef geçmiş yerel yöneticiler tarafından burası korunamamış, betonlaşmanın önüne geçilmemiş ve burası adeta katledilmiştir.
Osmanlı'nın gelişinden itibaren de İnegöl'ün en eski yerleşim alanı; Cuma Camii ve İshakpaşa Camii çevresi olmuştur. Bu tarihi alan 720 yıllık maziden izler taşımaktadır.
Maalesef bu tarihi alan da hakkıyla korunamamış, Cuma Camii ve İshakpaşa Külliyesi, betonlaşmanın ortasında adeta boğulmuştur.
Yetmedi Recep Altepe dönemindeki Büyükşehir yönetimi, adeta İshakpaşa çevresindeki katliamı az bulup, biraz daha betonlaşma ve demirleşme gerekiyor deyip, burasını demir kafeslere mahkum etmeye kalkışmıştır.
Neyse ki Başta GençGazete olmak üzere kamuoyunun tepkisi üzerine bu projeden vazgeçildi. Altepe gitti, buradaki demir kafesler de gitti.
Peki bu geri adımla İshakpaşa kurtuldu mu? Tabi ki hayır... İshakpaşa ve çevresindeki çok önemli tarihi bir alan, kurtarılmayı bekliyor.
Biz bugünki yazımızda İshakpaşa Külliyesi'nin tarihi önemini bir kez daha gündeme taşımayı, Milli mirasımız adına borç kabul ediyoruz.
İshakpaşa Külliyesi'nin sahibi olan İshakpaşa; 2.Murat, Fatih Sultan Mehmet ve 2.Bayezid dönemlerinde yaşamış, sadrazamlık yapmış, önemli bir devlet adamıdır.
En tarihi ve meşhur İnegöllülerden birisidir.
İshakpaşa, İsaören Köyüne ismini veren, Yıldırım Bayezid devri akıncılarından İsa Beyin torunudur. Babasının adı İnegöllü İbrahim Aga'dır. Akıncı bir Türk ailesine mensuptur.
Aile, Türk akıncıları sonucu Amasya üzerinden İnegöl'e gelip yerleşmiştir.
İshakpaşa Türbesine ismi verilen İshakpaşa'nın hanımı; Tacü'n-Nisa Sultan Hatun, Candaroğulları Beyi İsfendiyar Bey'in torunudur.
İshakpaşa, dönemin siyasi hayatında önemli rol oynamış, Osmanlı coğrafyasında birçok hayır eserleri yaptırmış, Osmanlı yönetiminde Sultandan sonra ikinci adam olmuştur.
Siyasi sebeplerle birlikte, 1483 yılında yaşlılık ve hastalığını ileri sürerek Vezir-i Azamlıktan çekildiği ve Selanik Valisi olarak tayin edildiği, tarihi kayıtlarda geçmektedir.
İshakpaşa 1487 yılı Mayıs ayında burada vefat eder. Vasiyeti üzerine cenazesi İnegöl'e getirilir. Önce türbe dışına defnedilir. Asırlar sonra 1937 yılında, kabri eşinin yanına türbenin içine taşınır.
İshakpaşa; 3 cami,6 hamam,2 imaret, 2 han, bir çarşı, 1 zaviye,1 mektep ve 1 köprü yaptırmıştır. İshakpaşa'nın bize en önemli mirası İshakpaşa Camii Külliyesidir.
Selanik, İstanbul, Kütahya, Çankırı ve Edirne'de de bir çok tarihi eseri miras bırakmıştır.
İnegöl'deki İshakpaşa Camii ile aynı ismi taşıyan camisi, İstanbul'da Topkapı sarayı sahilinde uzanan İshakpaşa Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
İnegöl'de Cami, medrese, imaret, han, hamam ve türbe yaptırmıştır. İnegöl İshakpaşa Külliyesinde bulunan Cami, Medrese ve Türbe, günümüze kadar ayakta kalmış ancak diğer eserleri kaybolup gitmiştir.
Ayrıca İshakpaşa, İnegöl'ün dağlarından İnegöl'e su getiren su kanalları yaptırmış, çok sayıda çeşme ile bu suyu İnegöllülerin hizmetine sunmuştur. Bu su hattı ve çeşmeler de maalesef yok olup gitmiştir.
Yaptırdığı İshakpaşa Medresesi, günümüz Üniversiteleri seviyesinde eğitim vermiş ve Osmanlı'nın en önemli medreselerinden biri olmuştur.
Kanuni döneminin meşhur Şeyhul-İslam'ı Ebussuud Efendi de İnegöl Medresesinde müderrislik yapan alimlerden biridir.
(DEVAMI HAFTAYA PAZARTESİ GÜNÜ, GENÇGAZETE'DE BU KÖŞEDE-İNŞALLAH!)