Türklerin geleneksel ve kadim içeceklerinden boza Türklerin yaşadığı coğrafyalarda X. Yüzyıldan itibaren içilmekte ve tüketilmekte olup, Selçuklu ve Osmanlı geleneksel toplum yapısında da varlığını sürdürmüştür.

Darı, mısır veya bulgurla hazırlanabilen bir içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut direncini yükselttiği düşünüldüğünden kışın daha fazla tüketilir.

Tarçın ekilerek kullanılır. Tatar Bozası, Arnavut Bozası, Boşnak Bozası gibi birbirinden farklı isim ve tat farklılıkları gösterdiği görülür.

Ülkemizde de ilçemizde mesleğin öncülüğünü yapanlar Rumeli kökenlidirler. İlçemizde mesleğin sembol ismi Mehmet Eroğlu 1924 Bilecik-Pazarcık doğumlu olup aile 1938 yılında ilçemize yerleşti.

1949 yılında ilçemizde başladığı bozacılığı vefat ettiği 1997 yılına kadar yerine getirdi. Sonrasında 1956 doğumlu oğlu Cemalettin Eroğlu vefat ettiği 2017 yılına kadar bozacılığı sürdürdü.

Bozacı Mehmet Amca çarşı merkezli satış yapar, kısa süreli turlarla belirli noktalarda satışa durur en sonunda da Çınarlaraltı'nda arabasını park ederdi.

Bağırmayı pek sevmezdi ama yine de "Boza, Bozacı geldi" gibi ifadelerle kendini duyururdu. Evlerimize boza götürmek istediğimizde yanımızda kap götürürdük.

Kaynakça : 17.06.2018 tarihinde torunu Ahmet Eroğlu ile görüşüldü. Esma İgüs. Karabük Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü Dergisi yıl 2006 cilt 6 sayı 1. Balkanlardan Anadoluya Boza ve Türleri ile Türkiyedeki Balkan Kökenli Bozacılar

RESİM: BOZACI MEHMET VE OĞLU CEMALETTİN EROĞLU

ALLAH RAHMET EYLESİN

22 Haziran günü Cuma Namazı sonrası İshakpaşa Caminden Kavaklaraltı Mezarlığına defnedilecektir.

ERDEM, Ahmet Barış

Profesyonel futbolcu, 25 Haziran 1945 İnegöl Deydinler Köyü doğumludur. Köyünde başladığı ilkokul eğitimini İnegöl Gazipaşa İlkokulunda tamamladı. Orta ikinci sınıftan itibaren eğitimini noktaladı. Kadayıf üretimi yapan babasına yardım ederek hayatını sürdürdü. 1963-65 yılları İnegöl Doğanspor forması giyerek amatör futbol oynadı.

Askerliğini yaptığı Bolu'nun II. Türkiye Ligi Beyaz Grup Futbol Takımı Boluspor'da askerlik sonrası profesyonel olarak futbol oynadı. 1967-68 ve 68-69 sezonlarını Boluspor Futbol takımının futbolcusu olarak geçirdi. 1969 yılının Kasım ayı sonrası yarım sezon için gittiği Kırşehirsporda 1969-70, 70-71 ve 71-72 sezonlarını futbolcu olarak geçirdi.

Sonrasında Almanya'ya işçi olarak gitti hayatını orada sürdürdü. Almanya Düsseldorf'ta yaşamaktadır. 18.06.2018 tarihinde vefat etti.

Kaynakça : 02.11.2016 tarihi kendisi ile görüşüldü, ayaktakileroturanlar.com/boluspor-1967-68