M.Ö.5000 yıllarına ait olduğu tespit edilen bir duvar resminde doğum yaptığı ve ona yardım ettiği düşünülen kadın figürleri vardır. M.S. 98-138 yıllarında yaşamış Efesli Soranüs ebelerde olması gereken özelliklerden bahsettiği bir kitap yazmıştır. Ebelik hakkında ilk ciddi kitap ise M.S. 1513 yılında Almanya'da Eucharıust rhadıo tarafından Roshengarton adı ile yazılmıştır.

Mesleki Tıbbiyeye 1840 yılında sınavla ebe alınmış, ebelik eğitimini Avrupa'dan gelen ebe hocaları vermişlerdir. İlk doğumevi(Viladethane)miz 1892'de Besim Ömer Paşa tarafından açılmıştır. 1928'de 1219 sayılı Tababat-ı Şuabat-in Tarzı İcrasına dair bir kanun ile diplomasız ebelerin doğum yaptırması yasaklanınca ülkemizdeki ebe ihtiyacı da artmış oldu.

1937'de Köy Ebe Okulları açıldı ve bu okullar 1978 yılına kadar faaliyetini sürdürdü. 1978 yılından itibaren ebelik eğitimi 4 yıllık sağlık meslek liseleri programına alındı. 1985-86 öğrenim döneminde iki yıllık lisans, 1997-98 öğretim döneminde ise dört yıllık lisans eğitimi kapsamına alındı. Görüldüğü gibi ebelik Dünyada da ülkemizde tarihin her dönemi saygın ve önemli olmuştur.

Doğum ve ebelik eğitimi; bilim adamları, devlet adamları ve halk tarafından her zaman önemli bulunmuştur. Türklerde de ebeler her devir var olup itibar da görmüştür. Hemşire nasıl ki kız kardeş anlamına gelir, "ebe" de babaanne-anneanne anlamlarına gelmektedir. Eskiden doğumları yaşlı ve tecrübeli kişiler yaptırmışlardır. Meslek adı da bu akrabalık ilişkisinden çıkmıştır.

Görevi doğum yaptırmak olan ebeler anne olacak kadının en zor anında yardımında olan kişilerdir. Hayata ebelerin ellerinde başlarız. Yeni bir canlının dünyaya gelmesine yardımcı olmak, doğum ağrısı çeken bir annenin acısını dindirmek ve aileye istek ve özlemle beklenen birinin katılımını sağlamak ebelerin toplum içinde saygın bir yer edinmelerine neden olmuştur.

İlçemizde de öyle olmuştur. Kendi ebemiz ya da kardeşlerimizin ebelerine, aile büyüklerimize gösterdiğimiz sevgi ve saygıyı sunmamız öğütlenmiştir. Fatma Güney, Meliha Özsaraç, Fatma Tomruk, Şakire Keskinkılıç, Hüsniye Ebe, Türkan Bilgiç, Nazmiye Ebe aklımızda kalan değerli Ebe Annelerimizden bazılarıdır.

Kaynakça : Mehmet Karayaman-Eren Akçiçek Anadolu Halk Ebeliği, Prof.Dr.Sibel Erkal İlhan Ebelik Mesleğinin Gelişimi,