Günümüzde yüksek esneklik kabiliyetine sahip polimer, ağırlıklı olarak da poliüretan malzemeden yapılan futbol topları kullanılmaktadır.

Futbolda bugünlere kadar gelen, meşin yuvarlak deyimini hepimiz duymuşuzdur.

Başlangıç günleri tüm dünya meşin adı verilen işlenmiş (tabaklanmış) koyun derisinden yapılan futbol topları kullanılırdı.

1930 yılı Uruguay'daki ilk dünya kupasından itibaren tüm dünya kupaları ve uluslararası maçlarda ve de ülkemizde dikilerek birbirine geçirilmiş 18 bölümden oluşan futbol topları üretilip, kullanıldı.

1970 Meksika Dünya Kupasından itibaren de Richard Buckminster Fuller tarafından tasarlanan 20 altıgen büyük 12 beşgen küçük parçadan oluşan futbol topları kullanıldı.

Parça parça kesilen meşin parçacıklar arka yüzeylerinden el dikişi ile birbirine dikilir, son üç parça dikileceği zaman ters yüz yapılır, içine şambrel yerleştirilir son üç parça yüzeyinden çalışarak iç dikiş yapılırdı.

Tamamen el işçiliği olduğu gibi, standartlara uygun üretebilmek için de ölçü ve ağırlık kontrolü yapılarak özen gösterilirdi. Bir usta günde ortalama üç top dikebilirdi.

Meslek, ilçemizde 1930 Yugoslavya Pirlepe doğumlu Süleyman Arabacılar tarafından ellili yıllarda başlatıldı.

Büyük bölümü Süleyman Arabacılar'ın yanında yetişen, Dahil Pehlivan, Mustafa Pehlivan, Hüseyin Akçasu, İsa Demir, Asım Şen,

Adem Ulu, Adem Dönmez, Bilal Dönmez, Eyüp Varışlısoy gibi değerli ustalar ilçemiz futbol topu üretimi mesleğini yıllarca ilçemizde yerine getirdiler.

Ağırlıklı olarak Beylik Handa bulunan İnegöllü ustaların ürettiği toplar başta İstanbul olmak üzere ülkenin her tarafına pazarlanırdı.

Yapıştırma top üretimine geçildikten sonra da bir dönem top üretimi ilçemizde sürdü.

Bu dönemde Nuri Acar, Nuri Günyüz gibi işletmeciler futbol topu imalatı yaptılar.

Sonrasında ilçemizdeki top üretimi sürdürülemedi.

Kaynakça : 01.06.2018 tarihinde Mustafa Pehlivan ile görüşüldü.

RESİM: DAHİL-MUSTAFA PEHLİVAN, 1930 URUGUAY, 1970 MEKSİKA DÜNYA KUPALARINDA KULLANILAN FUTBOL TOPLARI