TDK Gözlüğü, görme bozukluğu olan bir kimsenin daha iyi görmesine veya gözleri korumaya yarayan bir çerçeveye yerleştirilmiş çift camdan oluşan araç olarak tanımlıyor.

Görme bozukluklarını giderme amaçlı gözlükler ilk olarak, 13. Yüzyıl başlarında cam endüstrisinin oldukça geliştiği Venedik'te kullanılmış.

Bugünkü kullanım şekline en yakın hale gelmiş gözlüğün İngiliz Bilim Adamı Roger Bacon tarafından yapıldığı bilinmektedir.

1727 yılında Londrada Edvard Scarlet'in gözlük sapını bulmasıyla gözlükler bugünkü şekline kavuştu.

İlk gözlükçü dükkanı 1783 yılında Philadelphia'da açıldı.

Osmanlıda gözlükçülük mesleği Gayrimüslim Teba tarafından; eczacılık, saatçilik, kuyumculuk, aktarlık gibi mesleklerin beraberinde yapılıyordu.

30.12.1940 tarihinde 3958 Sayılı "Fenni Gözlükçülük Hakkında Kanun" yürürlüğe girdi.

Ülkemizde 1941 yılında 103, 1951 yılında 64 gözlükçü ruhsatlandırıldı.

Sağlık Bakanlığı'nca sürdürülen bu "Fenni Gözlükçü Kurslarına" ilçemizden Hüseyin ve Mümin Akan Kardeşler de katıldılar.

Dört aylık kurs sonunda optik gözlükçü statüsüne kavuşan Mümin Akan (1929-2011), Hüseyin Akan (1935-1983) kardeşler 1958 yılından itibaren ilçemizde saf selülitten gözlük çerçevesi döküp ithalatçı kişilerden edindikleri optik camları takarak "Fenni Gözlük" üretimini gerçekleştirdiler.

1958-64 yılları gerçekleşen bu üretim süreci sonrası çerçeve üretimini sonlandırıldı.

Hüseyin Akan Bursa'da, Ağabey Mümin Akan ise ilçemizde "Optik Gözlükçülük" yaparak hayatlarını sürdürdüler.

Bugünün koşullarında ülkemizde toplam 15 işletmenin gözlük üretimi yaptığını düşünürsek o gün ilçemizde gerçekleşen çerçeve üretimini daha iyi anlayabiliriz.

Astigmat bilinmediği için miyop ve hipermetrop gözlüklerde kullanılan sferik cam kullanmışlar.

Çerçevelerin arzuladıkları kadar parlak olmadığını düşünerek İstanbul'da tarak üretimi yapan kişilerle temas kurmuşlar.

Böyle bir bilgi ile karşılaştığımda ben de çok şaşırdım.

İnegöl insanının ileri görüşlülüğü ve kendini ve çevresini geliştirebilme yeteneğine güzel bir örnektir diye düşünüyorum.

Saygılarımla