Ağır yük taşımaya yarayan motorlu araç olan kamyonlar, otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Kamyon şoförü de çevre ve trafik kurallarına uygun olarak ticari olarak tescil edilmiş kamyonu ile yurt içi yük ve eşya taşımacılığı yapan kişi olarak tanımlanır.

1994-2010 yılları ilçemizde bir yonga levha fabrikasında çalışan biri olarak kamyonculuğu uzunca bir süre yakından izleme şansı buldum. Önceden planlayarak iş yapabilmenin en güç olduğu mesleklerin başında gelir. Ne saracağınızı, nereye gideceğinizi, ne zaman döneceğinizi planlamanız kolay değildir. Bir yere iş çıktımı ilk baktığınız şey oradan dönüş yükü bulup bulamayacağınızdır.

Memleketinize iş bulup dönebilmeniz birkaç haftayı da bulabilirdi. Günümüzde ihtisaslaşma bir hayli gelişti, ihtisaslaşma öncesi büyük zorluklar yaşadılar. Altmışlı yıllara kadar sebze meyve de, ev eşyası da, inşaat malzemesi de sarardınız. İş azlığının yanı sıra iş bakabileceğiniz nakliyatçı yazıhaneleri de henüz yoktu.

Kamyoncunun mutfağı da, yatak odası da, misafir odası da şoför mahallidir. Yanlarında bulundurdukları küçük ocaklarda yemeklerini ve çaylarını pişirirlerdi. Tabii ki yollar da bugünkü gibi gelişmiş değildi. Çadır çekmek ise başlı başına sıkıntıdır. Bu çileyi yanındaki muavinde çekerdi.

1970'li yıllardan sonra ilçemizde tomruk-kereste, un-yem, mobilya, sebze-meyve gibi konularda ihtisaslaşmaya gidildi. Kamyoncular da biraz olsun bilerek hareket etme imkanına kavuştular. Çünkü daha sarılırken her malın sarma aparatı ayrı, sarıcı personeli ayrı, sarılma kriterleri ayrı ayrıydı. İnegöl insanı koşullara göre gerekli değişim ve gelişimi başarılı bir şekilde yerine getirdi ve ilçemizde başarılı bir kamyonculuk süreci yaşandı.

İlçemizde ilk kamyonu 1920'li yıllarda, Dişçi Ferhunde Sakarya Kurt'un anneden dedesi Telci Osman Efendi almış. Bir İstiklal Savaşı Gazisi olan Telci Osman Efendi Yunanistan'ın Milos Adasına esir olarak götürülen İnegöllülerden biri. Şoför eliyle kamyonunu işletmiş. Yine İstiklal Savaşı Gazisi Abdi Tunçyürek 1934 yılından itibaren ilçemizde kamyonuyla mesleği yerine getirmiş.

Ellili yıllarda karayollarının gelişmesi ulaşımdaki diğer meslekler gibi kamyonculuk mesleğinin de gelişmesini mümkün kıldı. Yetmişli yıllara kadar ilçemiz pazarcılarının ürünlerini çevre il ve ilçe pazarlarına taşıdılar. Kamyoncular bütün bu zorluklara rağmen mahalle komşularını arabanın kasasına doldurup Cerrah'a Oylat'a pikniğe götürecek kadar da kalenderdiler.

Kamil Canlısoy, Asım İnal, Ahmet Meşeli, Mustafa Koşarer, Nuri-Selahattin Gülyüz, Kadir Babacan, Şükrü Susever, Şükrü Günyüz, Mustafa Fergana, Mehmet İlhan, Celal Fergana, Faruk Özcan mesleğin akılda kalan isimlerinden bazılarıdır.

Kaynakça : 10.03.2018 tarihinde eski kamyoncu Mustafa Koşarer ile görüşüldü.

İNEGÖL KAMYONCULUK FOTOĞRAFLARI