Çeşitli iplerle şiş kullanılarak; ilmeklerin eksiltilmesi, birleştirilmesi, birbirlerinin arasından, altından, üstünden geçirilmesi veya dolanmasıyla meydana getirilen ürüne şiş örgü denir.

Tarih boyu insanların örtünme ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, kullanılan renk ve desenlerle estetik ihtiyaçlarına cevap vermiştir. Her kültürde farklı isimleri olan desenler kullanılmıştır.

Örgünün avcı-göçebe toplumlarda başladığı ve dünyaya oralardan yayıldığı düşünülmektedir.

Göçebeler, hammadde olarak sürülerinden elde ettikleri yapağıyı kullanıyor, örtücülüğünü arttırmak için de ördüklerini keçeleştiriyorlardı.

Sadece parmakların kullanılmasıyla örülmüş örnekler M.Ö. 1000 yılından önceye gitmektedir. Yine M.Ö. 5 ve 6. Yüzyıllarda insanlar şişle örmeyi biliyorlardı.

El örgücülüğü, geleneksel halk el sanatlarımız içinde önemli bir yeri olup kadınlarımızın boş zamanlarını değerlendirmek için birbirinden güzel desenler oluşturdukları bir uğraşıdır.

Çocuk giyeceklerinin hemen hepsi, çorap, hırka, yelek, süveter, iç kazak, iç donu, eldiven, kaşkol gibi hemen her gün kullandığımız eşyalar olarak üretilirler.

Boş zamanları değerlendirmek için yapıldığı gibi, bir meslek olarak sürdüren kadınlarımız da vardır. Hatta yalnızca örgü örerek geçimini sağlayan yakınlarımız da olmuştur.

El örgüsü iş ve iplik konusunda önder bir ülke imişiz. 65 ülkeye el örgüsü mallar ihracatı yapan firmalarımız varmış.

Dünyada o dönem kullanılacak renk ve desenleri bizim insanımız ve firmalarımız belirleyebiliyormuş.

Tamamen el emeği bir çalışma olduğu için de toplumumuzda yaygın ve saygın bir hediyelik eşyadır.

Altmışlı yılların ikinci yarısında başlayıp, seksenli yılların sonlarına kadar evlerinde triko makineleri ile örgücülük yaparak geçinenlerimiz oldu.

Sonrasında rekabet edemedikleri için karlılığı ortadan kalkan bu iş sürdürülemedi.

Şükran Ecertaş, Fikriye Cansever, Naciye Sağlam, Saadet Ergün, Hatice Sema Berk, Emine Ecer ilçemizde bu işi evinde yapan kişilerden bazılarıdır.

RESİM: İLÇEMİZİN İLK MAKİNE ÖRGÜCÜLERİ'NDEN ŞÜKRAN ECERTAŞ VE EV TİPİ MAKİNELER