Posta gönderilerinde posta ücretinin ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan bir tarafı yapışkanlı, diğer tarafı çoğunlukla resimli ve yazılı etikete pul denir.

Aynı zamanda bir mesajı, bir konuyu, bir şahsı, bir olay ya da hizmeti de tanıtır. Yapıldığı ülkenin kültürünü, sanatını, sosyal yaşamını üzerinde taşıyan bir grafik tasarım ürünüdür.

Aynı zamanda bir koleksiyon ve iletişim aracı, bu anlamda kültürel bir tanıtım materyalidir. Ülkelerin sahip olduğu değerler pullarla tüm dünyayı dolaşmış ve nesilden nesile aktarılmıştır.

Günümüzde pullar farklı alan amaç ve konularda üretilen, basımı ve satışı devletlerce planlanan değerli kağıtlar statüsündedir.

Dünyada ilk posta pulu 06 Mayıs 1840 tarihinde İngiltere'de kullanıldı. Ülkemizde ilk posta pulu 01 Ocak 1863 tarihinde dönemin Posta Amiri Nazırı Agah Efendi tarafından çıkarılmıştır.

PTT; İstanbul'da 26.05.2018 tarihli bir sergide 1863ten günümüze tedavüle çıkardığı 8000 adet pulu sergilemiştir.

Pulun ülkeler arasındaki posta hizmetlerin kolaylaştırdığı görülünce 1874'te kurulan Dünya Posta Birliği tüm ülkeler için ortak bir sistem kurdu. Pulun ön yüzünde ait olduğu ülkenin adı ve fiyatı yazılıdır. İlk pul İngiltere'de kullanıldığı için İngiliz pullarında ülke adı yazmaz.

Ülkemizde posta pulu dışında harç pulu ve damga pulu da vardır. Pul satabilmeniz illerde defterdar, ilçelerde malmüdürlerinin vereceği bir ruhsat tezkeresi ile mümkündür.

Pul satıcılığı genellikle bir bakkal, bir milli piyango bayii, belki bir kırtasiyeci dükkanında ikinci işi olarak hayat bulmuştur.

Yemen Gazisi Çolak Osman Efendi (Osman Serim) İnegöl'ün bilinen ilk pulcusudur.

Uzun Sokak denilen yerde takunyacılık yaparken pul satışına da başlamıştır. Bakkal Remzi Korkmaz, Cemal Şengün, Muharrem ?, diğer akılda kalan pulcularımızdandır.

Kaynakça : http://www.idildergisi.com/makale/pdf/1524145746.pdf, Dr. Öğr.Üyesi Burak Erhan Tarlakazan Kastamonu Üniversitesi, Pul Tasarımlarında Osmanlıdan Günümüze Kadın Figürü