TDK ya göre Tenezzüh; Uzak olmayan bir yere yapılan gezi anlamına geliyor.

Eğlenmek için gezme, gezip dolaşma, özellikle gemi ile denizde dolaşma, sefere çıkma anlamlarına da geliyor.

Ahmed Vefik Paşa'nın 1876 tarihli Lehçe-i Osmani'sinde Nefeslenme, açılma, nüzhet bulmak, seyre çıkmak, gezmek olarak tanımlanmış.

Belirli bir noktadan hareket ederek liman ve sınırlı seferi bölgeleri, içerisinde önceden belirlenmiş bir rotada turist gezdiren ve aynı gün içerisinde turunu tamamlayan, denizde hareket etme kabiliyetine sahip ve denize elverişli 12'den fazla yolcu taşıyan ticari yolcu gemilerinin yaptığı işe tenezzüh seferi denilmiş.

Cumhuriyetin ilk yıllarında yazları, hafta sonlarında halkın demiryolu tutkusunu artırmak, doğa ve tatil seyahat imkanını birlikte sunmak amacıyla TCDD tüm bölge müdürlükleri bünyesinde "Tenezzüh Trenleri" adıyla seferler çalıştırmıştır.

Sert başlı olmayan binek hayvanları için "Tenezzüh Hayvanı" ifadesinin kullanıldığını görmekteyiz.

Tamamen bizim ülkemize has bir uygulama olarak 1955 ve 1956 yıllarında şasesi kesilip, bagajdan çalınıp uzatılarak "8 kişilik" yapılan dolmuşlar "Tenezzüh dolmuşları" olarak tanımlanmıştır.

Çok tutulan bu dolmuşları en ferah dolmuş olarak tanımlayanlar da olmuştur.

Şoför mahalline iki, orta ve arka sıraya üç kişi olarak oturulan dolmuşlardan ilçemizde Saim Tozduman ve Canip Camadanlı adlı esnaflar da edinmişler ve İnegöl-Bursa çalışmışlardır.

Dolmuşlar Akarsu Otel önünden kalkış yapıyorlardı.

Kaynakça : 18.06.2018 tarihinde Selahattin Özenoğlu ile görüşüldü, http://wowturkey.com/forum/ viewtopic.php?t=19078&start=150

RESİM: 8 KİŞİLİK TENEZZÜH DOLMUŞLAR