Tarihin süzgecine bazen öyle isimler takılır ki şöyle bir düşündüğümüzde ah evet çok önemli bir şahsiyet dediğimiz portreler karşımıza çıkar. Ve merakımızı daha da artırarak hızlıca hemen o kişi hakkında detaylı bilgi yüklemesi yapmaya başlarız. Bu minvalde İnegöl'ü İnegöl yapan birçok isim sayabiliriz bir çırpıda. Geçmişten günümüze bu kadim kent hep bir tık ileriye doğru giderek bugünlere geldi. Bugünlere gelmesinde her alanda öne çıkan isimlerin yadsınamaz katkıları oldu bu değişim ve gelişimde.

İşte bu noktada İnegöl'e değer katan, İnegöl'ün bugünkü konumuna gelmesinde önemli bir görev üstlenmiş ve bu şehrin ahde vefa ile andığı bir kişi karşımıza çıkıyor. Belki her gün kendi ismiyle anılan çevre yolundan geçtiğimiz, ihtiyaç sahibi ailelere gönül açan aşevine uğradığımız bu isim tabii ki Ahmet Türkel.

İNEGÖLLÜ BAKAN AHMET TÜRKEL

Aralıksız 16 yıl(1961-1977) İnegöl'ü mecliste temsil eden ve iki dönem(Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki hükümet(1967-1969) ile Naim Talu Başbakanlığındaki hükümet(1972-1973) döneminde Ticaret Bakanı olarak görev yapan önemli bir isim. Düşünün İnegöl'den bir bakan çıkmış ve eminim ki çoğumuz bunu bilmiyor. Şunu da söylemem gerekir ki bakan olduğu dönemde İnegöl, kabuğunu kırarak ekonomik ve ticari açıdan bir tık öne çıkmaya başlamıştır. Ahmet Türkel'in İnegöl'e yaptıklarını unutmak bir yana, bu özel ismi her açıdan yaşatmak ve onare etmek gerektiğini düşünüyorum.

BURSA-ANKARA KARAYOLUNU İNEGÖL'DEN GEÇİRTEN KİŞİ

Siyasetçi kimliğinin yanında önemli bir cemiyet adamı olan Ahmet Türkel, ticari hayatta gösterdiği başarılarla dolu bir geçmişin yanı sıra, İnegöl Esnaf ve Sanatkarları Kefalet Kooperatifi kurucu başkanlığı, Oylat Şirketi Kurucu Başkanlığı, İnegöl Belediye Meclis Üyeliği, İnegöl Demokrat Parti yöneticiliği, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kuruluğu üyeliği gibi daha sayamadığımız bir çok özelliği taşıyan bu özel insanı bizler için değerli kılan hiç şüphesiz Bursa - Ankara karayolunun İnegöl'den geçmesi için göstermiş olduğu çaba ve kararlılık olmuştur. İnegöl'ü bir kasaba niteliğinden çıkararak önemli bir cazibe merkezi yapacak hikayenin başlangıcı işte böylece start alıyordu. Yenişehir'den geçmesi düşünülen bu yol o dönemde Ahmet Türkel'in yoğun uğraşları sonucunda İnegöl'e kaydırılıyor ve bu tarihi hareket ile İnegöl'ün kaderi değişiyordu. Ulaşım ağlarının kesişme noktasında yerini alan İnegöl o günden bugüne her açıdan değişerek ve gelişerek bugünkü seviyesine geldi. Ankara-Bursa karayolunun İnegöl'den geçmesiyle daha sonra Organize Sanayi Bölgesinin kurulması bu ilerlemeye itici bir güç olmuş ve İnegöl sanayi şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlemiştir.

ROL MODEL GÖSTERMELİYİZ

1922 yılında İnegöl'de gözlerini açan Ahmet Türkel, 2003 yılında vefat ettiği zaman geride hem İnegöl hem de ülkesi için önemli hizmetler yapmış bir geçmiş bırakarak bu fani dünyadan ayrıldı. Bizlere düşen, ulu çınar diye tabir edilen böylesi önemli ismi geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza ve gençlerimize rol model olarak göstermek. Karşımızda duran bu başarı öyküsünü dimağlara iyice yerleştirmenin yollarını aramalıyız. Dibimizde, yanı başımızda olan bu değeri yaşatmanın yollarını bulmalıyız.

ADI YAŞATILMALI

İnegöl'ü İnegöl yapan Ahmet Türkel'e saygı nişanesi olarak Ticaret ve Sanayi Odamızın öncülüğünde bir merkeze ismi verilebilir veya bu önemli ismi yarınlarımıza taşıyacak farklı bir konsepte bir çalışma başlatılabilir.Günümüzde kendi ismiyle anılan Çevre Yolu ile İnegöl Belediyesi tarafından hizmete açılan Ahmet Türkel Aşevinde adı yaşatılmaya devam ediliyor ama bence bu yeterli değil. Bugün Ahmet Türkel'in yoğun çabalarıyla hayata geçen hem ulaşım hem de ekonomik hamlelerle bölgesinde önemli bir şehir hüviyetine girmiş İnegöl'ün ona çok şey borçlu olduğunu lütfen unutmayalım. Bizler, eğer İnegöl'e değer katan bu büyüklerimize sahip çıkarsak, bu unutulmaz isimleri yaşatmaya devam edersek bugünden daha da iyi yerlere geleceğimize yürekten inanıyorum.

Tarihin geniş perspektifle, objektif bir şekilde bizlere gösterdiği bu kutlu yoldan gitmeyi unutmayın. Tarihin Pusulası ile gidilecek bu yolun sonu her daim iyi bir şekilde neticeleneceğine hiç şüpheniz olmasın. Tarihinize, geçmişinize dokunmayı, onu hissetmeyi ve onu her daim yad etmeyiunutmayın.