İnegöllüzade Selami Bey'in oğludur. Sorbonne'de Siyasal Bilgiler eğitimi almıştır. Ressam Mihri Hanımla orada tanışmış 1905-1922 yılları arasında evli kalmıştır.

Montrö Antlaşmasında Türk tarafını temsil eden bürokratların içinde yer almıştır. Dışişleri Bakanlığı Bürokratları Daire Başkanlığı, Tahran Büyükelçiliği Müsteşarlığı gibi görevlerde bulunmuş bir bürokrattır.

Kaynakça : www.resmigazete.gov.tr/arşiv/4364-pdf/forum.memurlar.net/konu/543571

ŞEHİT MEHMET KARAKAŞOĞLU

12 Ekim 2014 tarihinde Kocaeli Cengiz Topel Havaalanından havalanıp Konya'ya eğitim amacıyla giderken Kocaeli Kartepe İlçesi Karaardıç Mevkiinde düşen helikopterde şehit olan dört personelden birisi Radar Astsubay Kıdemli Üstçavuş Mehmet Karakaşoğlu'dur.

Annesi Leyla Karakaşoğlu İnegöl Cerrah Beldesindendir. Ankara Cebeci Askeri Mezarlığına defnedildi. İnegöl Belediyesi 05.12.2014 tarihinde Cerrah Mahallesi Park Caddesi ismini iptal etmiş Şehit Mehmet Karakaşoğlu adını vermiştir.

Kaynakça : www.haberler.com/sehit-astsubay-kıdemli-ustcavus-karakasoglu-cenaze-6587317

RÜSTEM RIZA İLOVA

1905 yılında Bursa'da doğdu. Babası Hersekli, annesi İnegöllü bir Boşnak Hayriye Hanımdır. İlk ve Orta öğrenimini Bursa'da tamamladı. 1921'de Yugoslavya'da kalan baba mallarının tasfiyesi amacıyla Sarajevo (Saraybosna) ya gitti ve orada yerleşti. Sarajevo Belediye Başkanının da aralarında bulunduğu bir gelin alayı ile İnegöl'den Bosnalı aile Lakşe'lerin kızı Eşref Hanımı Saraybosna'ya çağırdı ve orada evlendi. 1935'te yeniden Türkiye'ye göç ederek Bursa'da yerleşti. Cumhuriyet Halk Partisine kaydoldu. Bu partinin yönetimlerinde görev aldı. 1948 yılı CHP Bursa İl başkanıdır. Bursa Halkevi faaliyetlerine katıldı. 1951'de Halkevlerinin kapatılması ile bazı belgeleri evinde sakladı. Bursa'da yayınlanan gazetelerde siyasi ve kent içerikli yazılar yazdı. Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu, Bursa Musiki Cemiyeti, Çocuk esirgeme Kurumu, Kızılay, Sarajevo ve Bursa Avcılar Kulübü gibi kuruluşlarda görev aldı. İl Genel Meclis Üyeliği ve Belediye Meclis Üyeliklerinde bulundu. Türkiye'nin ilk asfalt karayolu olan Bursa-Mudanya karayolunun asfalt kaplama işinin yükleniciliğini üstlendi. 1960-62 yıllarında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevinde bulundu. Bursa Organize Sanayi Bölgesinin hazırlık çalışmalarına katıldı. Tarihi Bursa Çınarları'nın korunması için gösterdiği çabalardan dolayı "Çınarlar'ın Babası) olarak ta tanındı. Bursa İl Daimi Encümen Üyeliğini yürüttüğü sırada 26 Aralık 1966 tarihinde vefat etti.

Kaynakça : 120 Yıllık Tarihi Bir Çınar. Bursa Ticaret Odası (2009).Raif KAPLANOĞLU-Nihat BALKAN. S.147,Bursa ansiklopedisi c.3,s.909, Bursa'da zaman Dergisi.com/yazarlar/bosnadan-bursaya-cengiç-beyleri-2090.html, Olay Bursa'da Yaşam Eki s.150,151.