Geçen hafta yazmıştım.10 yıldır İnegöl'e bir Üniversite kurulup kurulmayacağını konuşuyoruz.

Bu süreçte Meslek Yüksek Okulumuz oldu. Fakültemiz oldu. Eğitim Kampüsümüz oldu. Ancak İnegöl Üniversitesi konusu bir hayal olarak gündemimizin raflarında bekliyordu. 10 yıl içerisinde Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere birçok yetkili ismin, bu konuda girişimde bulunduğunu biliyoruz.

Nihayet beklediğimiz haber, Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'den geldi. Şahin'in verdiği bilgiye göre; İnegöl Üniversitesi'nin kurulması, imza aşamasına geldi.

İmza atıldığı an İnegöl, önemli bir hedefini daha gerçekleştirmiş olacak. Aldığımız bilgiye göre; Uludağ Üniversitesi rektörünün olur yazısı Yükseköğretim Kurulu'na gitti. Üniversitemiz başlangıçta; İşletme Fakültesi, Tasarım Mühendisliği Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi olmak üzere 3 fakülteli olacak. İlerde İlahiyat fakültesi gibi başka fakülteleri de olabilir.

ŞU REFARANDUMU ATLATALIM ÖNCE

Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da referandum en önemli viraj... Ülkemiz için güzel bir sonuçla bu virajı da geçtiğimizde, masada bekleyen üniversitemiz onaylanmış olacak.

İnegöl siyaseti adına konuşursak; Yapılacaklar listemiz kabarık. İnegöl'ün il olması, İnegöl Üniversitesi'nin kurulması, Yeni Fuar alanı, bunların başında yer alıyor.

Geçmişte İnegöl'ün il yapılması konusunda çok çalışma yapıldı. Ancak AK Parti hükümetlerinin Türkiye'deki il sayısını arttırmak gibi bir adımı olmadı.

Geçen hafta da yazdım; Yakın zamanda, yeni bir il haberi almak zor gözüküyor. Yeni iller ilan edilse, kesin İnegöl de listede olur umudu taşıyoruz. Referandum sonrası oluşacak olumlu tabloda, il olmaya dair umutlarımızın artmasını temenni ediyoruz. Bu dosya açılmak üzere bir kenarda hazır bekletilmeli.

ÜNİVERSİTEYE HAZIR MIYIZ?
İnegöl Üniversitesi'ne gelince, bu hedefin gerçekleşmemesi için artık hiçbir sebep gözükmüyor. İTSO Başkanı Metin Anıl'ın söylediği gibi; Haklı gerekçelerimiz var. Alanya ve Bandırma üniversiteleri varsa İnegöl'ümüzde neden olmasın?

Tabi şunu da görmemiz gerekiyor; İnegöl Üniversitesi'nin kurulması, artan nüfusumuzun katlanması sonucunu doğuracak. İnegöl Üniversitesi'nin kurulması; en az 20 bin beynin İnegöl'e gelmesi demek. Bu da İnegöl'ün kültürel ve sosyal yapısını etkileyecek hatta değiştirecektir.

Şüphesiz sonuç olarak; İnegöl ekonomisi kazanacak, kültürel yapımız zenginleşecektir. Ancak sosyal yapımızın bozulup zarar görmemesi için şimdiden bazı önlemleri almak gerekiyor. Meslek Yüksek Okulu'ndan ve Fakülteden bazı tecrübelerimiz var, şehir olarak... Üniversite sonrasının da şimdiden masaya yatırılması gerekiyor. Öğrenci yurtlarının yapılması, Emniyet güçlerinin ve tedbirlerinin arttırılması gibi...

BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ YETERSİZ KALIYOR

İnegöl'ün Bursa Büyükşehir'e bağlanıp bağlanmayacağını tartışıyorduk önce. Sonra Bursa'ya bağlandık ve Bütünşehir olduk. Ancak bu konudaki tartışmalar bitmiş değil. Şimdi de Bütünşehir olmanın fayda ve zararlarını tartışıyoruz. Maalesef bugüne kadar Bütünşehir olmanın daha çok zarar ve külfetini çektik. Su zammı, bu zararın başında yer alıyor. İnegöl halkı bir an önce; Büyükşehir'e bağlanırken, siyasilerin vaat ettiği nimetlerden faydalanmayı bekliyor.

Tek bir örnek verelim. Farkındaysanız İnegöl'de üst üste büyük yangınlar yaşanıyor. Yangınlarla beraber itfaiyenin yetersizliği de ön plana çıktı. İnegöl İtfaiyesi artık Büyükşehir'e bağlı... Bağlanma sonrası, İnegöl itfaiyesinden bazı önemli araçların, Bursa'ya gönderildiği söyleniyor.

Nitekim geçtiğimiz hafta İTSO ziyaretinde, söz konusu araçların İnegöl'e geri getirilmesi için İTSO Başkanı Metin Anıl, Milletvekili Hüseyin Şahin'den destek istedi. Bu talep üzerine, Milletvekili Hüseyin Şahin de; "Ben belediye başkanı değilim milletvekiliyim. Bu itfaiye hizmeti her ne kadar büyükşehirin uhdesinde de olsa bizim seçerek büyükşehir meclisine gönderdiğimiz büyükşehir belediye meclis üyelerimiz var." "Onlardan biri de belediye başkanı.Önce sorumluluk onlarda." Cevabını verdi. Bu cevabın sonuçlarının, bu ayki Büyükşehir Meclisi'ne yansıyıp yansımayacağını merak ediyoruz.

CERRAH PARKI YENİLENİRKEN

İnegöl gündeminde bu konular tartışılırken, Büyükşehir Cerrah Parkı'nı yenileniyordu.. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla birlikte İnegöl'e gelerek Cerrah'ta incelemelerde bulunuyordu. Altepe Cerrah'ta yaptığı açıklamada; Kentin tüm ilçelerinde ihtiyaç duyulan çalışmalara devam ettiklerini söylüyordu. Bu esnada İnegöllü tek bir yetkilinin, karede yer almaması da ayrı bir tartışma konusu. Neyse...

Cerrah'ta, yaklaşık 1,5 milyon TL maliyetle gerçekleştirilecek olan bu çalışmayı küçümsemiyoruz. Ancak Alt yapının değiştirilmesi, kentsel dönüşümün sağlanması, trafik sorununun çözülmesi, raylı ulaşımın sağlanması, mobilya ve fuarcılığımızın geliştirilmesi, yeni yol ve caddelerin açılması gibi daha büyük projeleri, İnegöl'ün beklediğini, Sayın Altepe bir an önce görmeli ve gereğini yapmalı.