Eğitim Bir-Sen İnegöl Temsilciliği, hafta sonu Safranbolu'ya bir gezi düzenledi.

Geziye İnegöllü öğretmenler katıldı. Eğitim Bir-Sen İnegöl Başkanı Sinan Aktaş, her eğitim döneminin sonunda, öğretmenler için ucuz ve kaliteli geziler düzenliyor.

Ben de fırsat buldukça bu gezilere katılmayı tercih ediyorum.

Gezi güzergahı Safranbolu olunca bu güzel geziyi kaçırmak istemedim. "Güzel ülkemde gördüklerim" listesine burayı da eklemeli idim.

Harika bir gezi oldu. Sinan Başkanın şahsında Eğitim Bir-Sen Ailesine ve bu güzel geziyi benimle paylaşan öğretmen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

Gezi süresince; Turizm açısından Safranbolu'yu İnegöl ile kıyaslayıp değerlendirme imkanı buldum. Bazı notlar aldım. Bu köşe yazımda bu notları arz edeceğim.

SAFRANBOLU EVLERİ

1-Safranbolu evleri; Safranbolu'nun en önemli turizm değeri; sivil Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan geleneksel Türk evleri.

1500 civarında Kültür ve tabiat varlığı Safranbolu'da kayıt altına alınarak korunmuş ve yaşatılmış. Eski Türk evleri bu kültür varlıklarının başında geliyor.

Eğer zamanında İshakpaşa ve çevresindeki İnegöl Evleri korunsaydı bizler bugün Safranbolu ile birlikte İnegöl'ü de dünya turizmine sunabilirdik.

Yine de dikkat çeken eski konakların İnegöl Belediyesi tarafından yaşatılarak Mahalle Konağı'na çevrilmesi büyük bir hizmet olarak kayda geçiyor.

Gezi boyunca şunu düşündüm: Oylat Vadisi, Safranbolu'dan daha iyi bir Turizm merkezi oluşturmak için çok müsait bir alan.

Eğer İnegöl olarak Hilmiye'den Oylat'a doğru ya da Saadet Köyü'nden Oylat'a doğru, Osmanlı Türk evleri mimarisini yansıtan bu tür köyler kurabilirsek, bir çeyrek asır sonra Cumalıkızık gibi, Safranbolu gibi çekim merkezi olabiliriz.

TOKATLI KANYONU

2- Safranbolu Tokatlı Kanyonu; Burası Safranbolu'nun tarihi yüzünün dışında, doğal güzelliğini keşfedebileceğiniz bir yer.

İnanın bizim Sivrikaya'nın altından akan Oylat deremiz, buradan daha güzel.

Oylat Mağarası ve Oylat Kaplıcaları arasında, bu vadiye yürüyüş yolları, park ve piknik alanları yapıldığında, Tokatlı Kanyonu'ndan daha fazla turist çekebiliriz.

Eminim burada, dere boyunca yapacağınız şahane bir yürüyüş, oluşturulan Şelaleler, dinleyeceğiniz kuş cıvıltıları, insanı ferahlatan tertemiz havası, Safranbolu'dan daha fazlasını verecektir.

KRİSTAL TERAS

3-Kristal teras; Burası Tokatlı Kanyonu'nu en iyi izlenebileceği noktada, yerden 80 metre yükseklikte yapılmış.

Kristal Teras, tabanı çok dayanıklı kırılmaz camdan yapılmış, 75 ton ağırlığı taşıyabilen Kristal Teras, üzerinde gezinenleri heyecanlandırıyor.

Tam da uçurumda yapıldığından ve bastığınız yerin, ne kadar yüksekte olduğunu görebildiğinizden, heyecan veriyor. İnsanlarda akın akın bu heyecanı yaşamak için geliyor.

Bu terası kurmak hiç zor değil. İnanın Oylat'ta sivrikaya'nın tepesine bu yapının daha büyüğünü ve daha heyecan verici olanını kurmak mümkün.

OYLAT MAĞARASI DAHA GÜZEL

4-Bulak Mencilis Mağarası: Bu mağara Karabük'e bağlı Bulak Köyü'nün Safranbolu ile komşu olduğu yerde bulunuyor. Safranbolu merkeze 8 km uzaklıkta

Bir vadide yer alan Bulak Mencilis Mağarası'na girmek için 150 basamaklı merdiveni çıkmanız gerekiyor.

İçeri girince sizi 65-200 milyon yıl öncesine kadar uzanan, etkileyici renklerdeki şahane damlataş, sarkıt, dikit ve sütunlar karşılıyor.

Bu mağarayı da Oylat mağarası ile kıyaslama imkanı buldum.

Oylat Mağarası Turizme açılmadan önce karanlıklar içinde kaybolmuşken girip keşfedenlerden biri olarak söylüyorum, şu an Turizme kazandırılan Oylat Mağaramız bu mağaradan daha güzel ve etkileyici.

Üstelik bizim mağaramızın girişi ve yürüyüş parkuru daha geniş, kolay ve kullanışlı. Oylat Kaplıca Turizmi ile birlikte, burası bir turizm vadisi olarak düzenlendiğinde bırakın ülkemizin turistini dünyanın turistini çekeriz buraya.

Safranbolu bu kadar turisti nasıl çekiyor? Neden bu kadar meşhur? Turizm değeri olarak, biz neden aynı noktada değiliz?

Bu konuda daha söylenecek çok sözümüz var. Nasibse yarın devam edelim, olur mu?