Geçen haftaki yazımızda İnsanın Rabbine karşı görevlerinden altı görev yazmıştık.İnşaallah bugünkü yazımızda da diğer görevlerimizden bahsedeceğiz.

Şunu kesin olarak bilelim ki Müslüman Allah'ın emirlerinden bir kısmını alıp bir kısmını terk edemez.

7. Farz görevleriyle beraber nafileleri de yerine getirilir.

Müslüman İslam'ın farz ve erkanını tam olarak gevşek davranmadan ve kaçamak aramadan yerine getirir.

Beş vakit namazını vaktin de eda eder. Çünkü "namaz dinin direğidir. Namazı kılan dinini ikame etmiş, terk eden ise dinini yıkmıştır".

İbn-i Mesud'un rivayet ettiği hadis:

-Allah'ın Resulunden amellerin en efdalı hangisidir? diye sordum.

-Vaktinde kılınan namazdır, buyurdu.

-Sonra hangisidir? dedim.

-Anne ve babaya iyi davranmaktır.

-Sonra hangisidir? dedim.

-Allah yolunda cihattır, buyurdu. (Buhari-Muslim)

Namaz amellerin en üstünüdür. Çünkü kul ile Rabbi arasındaki bağdır. Çünkü namaz insanı her türlü kötülüklerden korur.

Ebu Hureyre (ra) rivayet ediyor. Resulullah(sav) şöyle buyurdu: "Düşünün! Birinizin kapısının önünde günde beş kere yıkandığı bir nehir bulunsa, o kimsenin kirinden bir şey kalır mı?"

Sahabe:

-Kirinden bir şey kalmaz, dediler.

Resulullah buyurdu ki:

- İşte o beş vakit namaz gibidir. Allah onlarla(kulun) hatalarını siler. (Buhari-Muslim)

Resulullah(sav):"Beş vakit namaz ve cuma namazları, büyük günahlar açıkça işlenmedikçe aradaki(günahların) kefaretidir." Buyurdu (Müslim).

Ayrıca takva sahibi bir Müslüman namazını cemaatle kılmaya çalışır. Resulullah(sav): "Cemaatle (kılınan) namaz yalnız başına (kılınan) namazdan yirmi yedi derece üstündür." buyurmuştur (Buhari-Muslim).

Ayrıca Resulullah(sav)'ın hadislerinden anlıyoruz ki bir kişi abdest alır camiye giderse her adımla bir derecesi yükselir ve bir günahı silinir. Orada kaldıkça melekler ona dua ederler.

Said b. Museyyeb otuz sene camide ezandan önce bulunur ve daima ilk saftadır. Bunun için Said b. Museyyeb otuz sene kimsenin ensesini görmedi. Yani erken giderdi.

Sahabilerin çoğu evlerini camiye yakın bir yere taşımazlardı. Çünkü attıkları her adımın sevabı azalmasın diye.

Genellikle yatsı ve sabah namazları en zor gelen namazlardan olduğu için bunların cemaatla kılınışları daha büyük sevap oluyor.

Resulullah(sav) şöyle buyuruyor:"Yatsı namazını cemaatle kılan kimse gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibidir. Sabah namazını da cemaatle kılan kimse bütün geceyi namazla geçirmiş gibidir." (Muslim)

Resulullah(sav):"Münafıklara yatsı ve sabah namazından daha ağır gelen bir namaz yoktur. O iki namazda bulunan sevabı bilselerdi sürünerek de olsa namaza gelirlerdi." Buyurmaktadır (Buhari-Muslim)

Samimi bir Müslüman farzdan sonra nafile ibadetlere de devam etmelidir. Bir hadisi Kutside Peygamber efendimiz (sav) Rabbimizin şöyle buyurduğunu bize haber vermektedir:

"Ben kendisini seveyim diye kulum nafilelerle bana yaklaşmakta devam eder. Onu sevdiğim zaman işittiği kulağı, gördüğü gözü, tuttuğu eli olurum. Benden bir şey isterse mutlaka onu veririm. Bana sığınırsa mutlaka onu korurum." (Buhari)

(Haftaya devam edecek) Abdulvasih DURAN